• Kulturarbetaren Kaj. Foto: Anders Ristenstrand

Mitt jobb – Kaj Sivervik

Norrköpings magazinet tar tempen på några intressanta personer i Norrköping eller Östergötland och frågar de jobbar med.

Hej Kaj Sivervik – vad jobbar du med?

– Jag jobbar på Studiefrämjandet i Östergötland med folkbildning och demokratiutveckling.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det jag älskar med mitt jobb är att jag får vara en del av människors engagemang och hjälpa dem att utveckla det dom brinner för. Jag brinner extra mycket för det engagemang som skapas genom strukturer och den föreningsform som engagerar civilsamhället och är grundbulten i den Svenska demokratin. Med en stark föreningskultur får vi ett demokratiskt närsamhälle där alla blir delaktiga och drar sitt strå till stacken.

Hur hamnade du där du är idag?

– Jag började jobba på Studiefrämjandet i Umeå där vi hade en chef som var väldigt visionär och hade en enorm förmåga att se vikten av engagemanget i människor framför ett CV. Genom mitt stora engagemang i musikscenen i Umeå samtidigt som jag var arbetslös såg hon hur jag med rätt verktyg skulle kunna bli en kraft som kunde påverka människor med det demokrati och engagemangs arbetet som jag redan gjorde. Efter ett antal år i Umeå var det dags att flytta söderut Linköping kändes som en stad som hade rätt förutsättningar för mig.

Du driver ju även skivbolag och en omfattande konsertverksamhet i länet- hur får du tiden att räcka till?

– Jag får tiden att räcka till genom stor erfarenhet, bra samarbeten, organisering, ett brinnande engagemang och förmågan att hålla många bollar i luften. Jag har växt upp i en tidsperiod där föreningsarbete var en självklarhet och jag tar med mig alla de positiva sakerna från föreningslivets glansdagar samtidigt som jag har en förmåga att se behov av förnyelse. Jag tror även det är en nyckel att försöka vara så schyst som möjligt och spela med öppna kort, då behöver man inte lägga så mycket tid på konflikter som ofta äter upp tiden.