• Mirre Steijsö i full färd med att göra i ordning en balkonglåda. Floristen gillar att blanda sorter, både vad gäller färg, höjd och utseende. Foto: Leif Larsson
  • Mirre Steisjö på Åby Handelsträdgård visar två balkonglådor som hon precis färdigställt. Båda i den nya trenden med lite friare och vildare stil och i den nya lådtypen zink. Foto: Leif Larsson

Mirre vet hur balkonglådan pyntas

Balkonglådans tid är här. Floristen Mirre Steisjö tipsar om hur en dylik kan pyntas med fina blommor och göras tålig.

Med vårens intåg så är det för många dags att ha blommor i en eller flera lådor eller krukor som man placerar på balkongen. Mirre Steisjö på Åby Handelsträdgård, strax utanför Norrköping, berättar om sina lådidéer. Hon gillar en ny trend som hon kallar att vara lite vild. Hon visar vad hon menar i en låda som en kund beställt. Tulpaner samsas med bellis, ett litet videträd, pärlhyacinter och penséer. Totalt sju olika typer av blommor i alla möjliga färger.

– Jag gillar att blanda hej vilt och återskapa hur växterna växer i naturen. Blommorna får därför vara olika höga så att det inte blir ett stelt intryck. Jag tycker det ska finnas spänning i lådan och man kan lägga till detaljer som små spadar, hinkar, ägg och fåglar. Den här vilda trenden har varit på frammarsch i ett par år nu, redogör Mirre.

Maffig låda

Den traditionella stilen med endast en blomsort i lådan finns dock kvar. Vilken variant man väljer är lite åldersrelaterat.

– Äldre väljer ofta det enkla med samma blommor medan yngre tänker mer osymmetriskt. Även färgmässigt är de äldre ofta mer traditionella medan de yngre har mer av nytänk, upplyser floristen.

Att byta vårblommorna mot andra sorter när sommaren kommer är en vanlig åtgärd. Just det kan främja vårlådan.

– Om man byter i maj-juni så behöver vårblommorna inte så mycket växtutrymme och då kan man trycka in många i lådan. Det ser maffigt ut, påpekar Mirre.

För att få en låda där blommorna blommar och lever länge så finns en del mått och steg att vidta.

– Till att börja med så ska man rengöra lådan noga, gärna på hösten, för att eliminera skadedjur. Innan plantering fyller man på med lecakulor (bränd lera) i ett lager på tre-fyra centimeter. Då dräneras vatten bort och rötterna står inte och blir sura.

Välj bra jord

Därefter är det dags att fylla på med jord. Valet är enligt Mirre Steisjö viktigt.

– Många gör misstaget att köpa billig jord. Det blir sämre blomning och svagare planta än om man köper bra jord, mer näringsrik med lera och kisel. Gödning är också viktigt. Antingen blandar man den i vattnet som man vattnar blommorna med eller så väljer man en långtidsverkande gödning som räcker i sex veckor. Den myllar man ner i jorden. Bra gödning ger kraftigare planta och längre blomning, förklarar Mirre.

Efter att blommor och pynt kommit på plats i lådan finns ännu en sak att göra. Som både smyckar ut och gör nytta.

– Det är bra att täcka med stenar, mossa eller bark. Det blir fint, fukten behålls och eftersom jorden inte är överst så spills den inte över kanten när man vattnar.

Trender finns även inom materialet i balkonglådor. En är att de i plast numera ofta ersätts med zinkvarianten.

– Det är mer modernt med plåt, snyggare och de är ofta djupare så det får plats mer jord och då behöver man inte vattna lika ofta, klargör Mirre.

Vad passar då bäst i en balkonglåda? Det handlar förstås mycket om tycke och smak men vissa växter är alltid populära.

– Penséerna är vårens Rolls Royce men mina favoriter är tulpanerna, avrundar floristen som med snabb och van hand arrangerar en låda som pryder vilken balkong som helst.