• Oppositionsrådet Fredrik Bergqvist och infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd i flygtornet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Flygplatsens vd Mari Torstensson stod värd för besöket. Foto: Kajsa Nilsson
  • Socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och sverigedemokraterna vill återinföra monopol på flygledning. Foto: Kajsa Nilsson

Ministerbesök i flygtornet

Under onsdagseftermiddagen fick Norrköping flygplats besök av infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd och på agendan stod bland annat diskussion kring fri upphandling av trafikledning i flygtorn.

Besöket innebar först möte med bland annat politiker, flygplatsledning och näringslivsdirektören för att sedan gå upp i flygtornet.

– Det finns i riksdagen en majoritet av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister som tillsammans med sverigedemokrater har gjort ett tillkännagivande att de återigen vill ha monopol på trafikledning i flygtorn. Nu har vi precis bytt sedan årsskiftet och jag tycker att det är intressant att höra hur det har gått för flygplatsen i Norrköping nu när de kan upphandla, och höra hur de har sänkt sina kostnader med nästan en och en halv miljon kronor varje år, säger Catharina Elmsäter-Svärd och fortsätter att tala om säkerhetsaspekten.

– I den politiska debatten är man oroliga för säkerheten men det är inte någonting som de är oroliga för här. Det förstår jag, det är ju samma krav som gäller oavsett vem som sitter i tornet.

Ökad konkurrens

Det andra syftet med besöket var att diskutera flygplatsens roll för företag i regionen.

– Eftersom jag har ansvar för infrastruktur tycker jag det är intressant att se hur bland annat flyget kan vara med och öka konkurrenskraften för näringslivet, alltså det som ger fler jobb. Här i Norrköping är det tydligt att kommunen själva ser behovet av flygplatsen kopplat till att det finns en hel del företag runt omkring, säger hon.

Finnair viktiga

Med DAT:s nedläggning av linjen Norrköping-Köpenhamn kan man lätt tro att regionens företag hellre flyger med SAS eller KLM från Linköping men Catharina Elmsäter-Svärd trycker på vikten av förbindelsen med Helsingfors.

– Om man tar till exempel alla som ska till Indien och Asien blir det en omväg om man flyger via Köpenhamn. Det blir smidigare att flyga via Helsingfors, därför är det bra att ha samarbetet med Finnair. Jag upplever att det har blivit ett ökat samarbete mellan Linköping och Norrköping. Flygplatserna kompletterar varandra och företagen runtomkring har ett fantastiskt utbud, avslutar hon.