Mingel i kubik

Nu är det snart dags för årets största politiska jippo igen. Almedalsveckan startar den 3 juli och slutar 7 dagar efter att i stort sett alla kommuner, väldigt många företag och en hel del ideella organisationer har visat upp sig för varandra.

Det som började under det "röda året" 1968, när Olof Palme hoppade upp på ett lastbilsflak vid Kruttornet och höll ett brandtal som ett litet avbrott från sin semester på sommarstället i Fårö, har nu blivit en jätteindustri för marknadsförare och Spin doctors.

Utvecklats en del

Almedalsveckan har onekligen utvecklats en del under de dryga fyrtio åren man ockuperat Visby med omnejd. Vår region har varit med på Almedalsveckan under många år i olika former och med olika konstellationer med framgång måste man nog säga. I år är det Region Östergötland, Linköpings universitet, Linköpings kommun, Östsvenska Handelskammaren och Saab som håller i trådarna för tre dagar i Visby. Regionen erbjuder besökarna en kavalkad av seminarieuppslag eller vad sägs om; inslag om robotisering, delningsekonomi, jämlik hälsa och framtidens visualiseringsteknik samsas med hur klimatavtal ska bli verklighet. Hur ser framtidens arbetsmarknad ut, vad driver 90-talisterna som nu ska ut och arbeta samt inte minst hur påverkas dialekter av urbaniseringen. Mats Johansson, ordförande i regionstyrelsen Östergötland försöker hålla ihop regionen och tycker att Almedalsveckan är ett bra tillfälle att visa upp regionens kvaliteter.

Är det lönsamt?

Almedalsveckan har beskyllts för att vara en klubb för inbördes beundrande politiker och reklammakare men det har också visat sig var en förhållande vis billig verksamhet för affärer och kommande överenskommelser om en fortsatt regional tillväxt. En fråga som ställs nu så har strax innan Almedalsveckan är varför inte Norrköping är med i regionens gemensamma satsning.