• Med ryggen mot väggen, Mimikry spelar punk. Foto: Pressbild

Mimikry släpper nytt varje månad

Säg "Hjalle" och "Heavy" och många minns nog den omåttligt populära duon från TV 4:s program "På rymmen" som gick på 90-talet. Med en stor dos charm, dalmål och musikalitet gick de rakt in i svenska folkets hjärtan. Sedan 1993 har det spelat punk tillsammans i Mimikry som nu dyker upp i Finspång på fredag.

Mimikry är det typiska punkbandet. De gör, i princip, allt själva. Bokar sina spelningar, det blir drygt 50 varje år, står för sina skivinspelningar själva, tar hjälp av fans och vänner med att sprida information om var, när och hur bandet spelar. Ja, kort sagt, man är i sann punkanda, sin egens lyckas smed. I år är det ett bra år om man gillar Mimikry. Jonas "Heavy" Stentäpp förklarar varför.

Medelålders och punk

– Jo, nu när man är en medelålderspunkare med barn varannan vecka, som några av oss har, så är det svårt att få tiden att räcka till. Vi satt och snackade om att det skulle vara kul att skriva lite nytt och släppa ett album men med vår arbetstakt så skulle inte en ny skiva med Mimikry inte se dagens ljus förrän vintern 2018. Så då beslöt att istället släppa en singel varje månad digitalt. Det blir sammantaget 12 nya låtar och kanske släpper vi dem senare på en vinylplatta men det får framtiden utvisa.

– När man kollar på hur många lyssnare vi har varje månad på en enskild låt så började vi med runt 47 000 varje månad, nu är vi uppe i 67 000 men målet är 100 000 som lyssnar in oss varje månad.

Trall eller ej?

Mimikry spelar, vad man i dagligt tal kallar för trallpunk. Trallpunk är precis vad det verkar vara, det är lättnynnade och "trallvänliga" melodier i snabb takt med, ibland politiska texter och ibland mer humoristiska dito. Bland genrens stora hittas band som Aska Kask, Strebers och Dia psalma. Banden har ofta lite lätt humoristiska namn som Räserbajs, Coca Carola och Skumdum. Sedan har vi då kvintetten Mimikry från Borlänge som etablerat sig som ett av trallpunkens allra bästa band.

Spelar mycket

– Jag vet inte om vi faktiskt spelar Trallpunk, vi kanske gjorde det från början men numera så lirar vi inte så snabbt, skrattar "Heavy". Vi pratar om att spela ute och om att Mimikry ibland ses som lite av landsbygdsambassadörer. Detta i positiv bemärkelse.

– Jo, så kanske det är. Vi vill spela mycket och då räcker det inte med att bara komma och uppträda i de större städerna sedan är det på ett sätt roligare att spela på mindre orter där det kanske bara finns ett ställe som då alla går till. På så sätt når man även en publik som kanske inte annars hade lyssnat på Mimikry, avslutar Jonas "Heavy" Stentäpp.

 

Mimikry består av:

Hjalle (Hjalmar Östman), sång, Heavy (Jonas Stentäpp), trummor, Mia Mästerbo, bas, Johan Åsberg, gitarr, och Anders Brandström, gitarr. Bandet har släppt nio fullängdsplattor och två DVD:s.