• Annika Elmqvist är intiativtagare för Klimatriksdag 2014 som går av stapeln i Norrköping i helgen. Foto: Kajsa Nilsson

Miljöfrågor på agendan i helgen

På fredag inleds Klimatriksdag 2014 i Norrköping med besökare från hela Sverige och en lång rad organisationer som samarbetspartners. För 120 år sedan höll folkriksdag för att få igenom allmän rösträtt. Nu används samma modell fast för att göra påverkan inom klimatfrågor. Annika Elmqvist är initiativtagare.

I klimatriksdagen har alla rösträtt, oavsett ålder. En anmälan fordras såklart, men annars är det fritt fram att påverka vilka motioner som ska lämnas över till politikerna under klimatriksdagens tredje dag. Deltagarantalet kan inte överskrida antalet sittplatser i Louis de Geer-hallen, om så sker kan man ändå rösta via e-post efter att ha löst medlemskap i föreningen Klimatriksdag 2014.

– Vi har fått in över 200 motioner och under lördagen kommer vi behandla dem i utskott. Vi har delat in motionerna efter ämne och det blev sju utskott. Varje utskott får välja ut fem motioner som det sedan röstas om. De sju framröstade motionerna lämnar vi över till politiker på söndag, förklarar Annika Elmqvist.

Obundet

Hela arrangemanget är politiskt och religiöst obundet och politiska partier har bannlysts från motionsdiskussionerna. Enskilda politiker är dock välkomna att delta som privatpersoner.

– Vi har haft den principen redan från början, anledningen till beslutet är att vi vill undvika politiska låsningar, säger initiativtagaren.

Pompa och ståt

Invigningen av Klimatriksdag 2014 sker under fredagen. På Tyska torget inleds invigningen med musikunderhållning och brandtal av klimatforskaren Johan Rockström. Sedan leder Norrköpings attacktrumslagare tåget bort till de Geer-hallen där den högtidliga invigningen sker. Senare under kvällen arrangeras ett öppet kulturprogram i Knäppingsborg, för det står Norrköpings kommun, och Regina Lund och Stefan Sundström uppträder. Kulturprogrammet arrangeras även under lördagskvällen.

På Arbetets museum arrangeras familjedag med klädbyte och visningar av nya miljöinriktade utställningen Framtidsland.

Festivalkänsla

Det är en nöjd arrangör som några dagar innan klimatriksdagen ser fram emot diskussionerna som förhoppningsvis kommer att uppstå.

– Drömmen var att det skulle bli stort, jag ville få till festivalkänsla för både stora och små, säger Annika Elmqvist.

Klimatriksdag 2014 är en ideell förening och kommer att avvecklas efter helgen den 6-8 juni.

– Vi kommer inte att fortsätta men det kan hända att det sker i andra former. Vi har redan nu utsett en grupp som ska arbeta med motionerna efter helgen, berättar hon.