• Komikern och skådespelaren Massiah Hallberg inleder sin soloturné "Den missförstådde profeten" i Östergötland. Foto: Press
  • Komikern och skådespelaren Massiah Hallberg inleder sin soloturné "Den missförstådde profeten" i Östergötland. Foto: Press

Messiah gör premiär i Östergötland

Gör upp med stekarkaraktär

Med sin karaktär som "stekare" från Östermalm gjorde Messiah Hallberg snabbt succé på den svenska komikerscenen. Superlativen fortsätter att hagla, men nu vill han göra upp med sitt framgångsrika alter ego med soloturnén "Den missförstådde profeten", som inleds i Östergötland.

– Folk började få svårt att skilja på mig och min scenkaraktär och det blev svårt att skriva skämt utifrån någon annan än den jag är, förklarar Messiah Hallberg i en intervju över telefon.

Skapade nytt

Med sin överklasskaraktär gjorde han något som ingen annan tidigare gjort inom svensk stand up - att skapa skämt utifrån en fiktiv scenperson. Men samtidigt som han framgångsrikt seglat upp på humorhimlen, så har det också skapat förvirring bland publiken.

– Jag har skojat om högern från högerns perspektiv och det har gått hem. Men när jag googlade mig själv upptäckte jag att jag hyllades i rasistforum och i sammanhang som jag absolut inte vill synas i.

Egen person

Med soloturnén "Den missförstådde profeten" gör han upp med sin kostymklädda persona. Förvandlingen har skett gradvis, men med sin stand up-show kommer karaktären att få stå åt sidan.

Så vem är Messiah Hallberg?

– I en intervju fick jag frågan om vad jag lyssnar på för musik. Det blev tyst när jag svarade Henrik Berggren. Mina idoler, sedan jag var lite, finns inom kulturen, de var aldrig någon mellanchef på ett stort företag.

Förutom den uppenbara förändringen, kommer skämten fortsatt att hagla.

– De kommer att bli mer tydliga och bottna mer i mig själv nu, men det kommer fortfarande att vara cyniskt och inte alltid politiskt korrekt. Det är så humor ska vara, säger han.

Olika scener

Den 6 september rullar turnén igång med urpremiär på L’Orient i Linköping följt av Arbis i Norrköping dagen efter.

– Linköping har en etablerad stand up-scen och en mer luttrad publik. Men det känns också rimligt att köra på ett ställe som varit swingersklubb måndag till torsdag och kör stand up på fredagen, säger han och refererar till tiden då Arbis i Norrköping var mötesplats för länets swingers.

Vad kan publiken förvänta sig?

– Jag har köpt en ny spektakulär scenjacka, som en motpol till mina tidigare kostymer. Stil är viktigt. Utöver det tror jag att det här blir den bästa stand up som framförs i det här landet i år.

 

Turnénstopp

6 sept Linköping

7 sept Norrköping

8 sept Växjö

9 sept Kalmar

14 sept Karlstad

15 sept Örebro

16 sept Västerås

20 sept Uppsala

21 sept Eskilstuna

22 sept Malmö

23 sept Göteborg

27 sept Stockholm