• Samling efter träningen där man pratar om hur det gick. Foto: Alexander Rudensten
  • Johan instruerar i hur man ska jobba som målvakt. Foto: Alexander Rudensten
  • Johan och dotter Linn som spelar i laget. Foto: Alexander Rudensten
  • Full fart under matchspelet i slutet av träningen. Foto: Alexander Rudensten
  • Ungdomsansvarig Magnus Möller. Foto: Alexander Rudensten

Mer än bara innebandy

Inför säsongen 2015/2016 startades något nytt i Åby Oilers, då åtog sig några utmaningen att starta upp ett flicklag. Ett lag som i dagsläget har cirka 25 aktiva födda mellan 04-08.

– Den största utmaningen ligger i att få hit dem och få dem att se att det är roligt, att man blir ett kompisgäng och att man kan ha kul. Sen krävs det ju lite individuella krafter för att få det att rulla runt. Vi behöver bra personer som kan driva och hålla ihop det här laget och ett intresse från föräldrar som tycker det är kul, säger Johan Ahlmark en av fyra ledare i flicklaget.

De andra tre är Christina Ebbemo, Dennis Platin och Kenta Loström. De har alla fyra jobbat hårt för att få ihop ett lag som spelade under denna säsong. Sedan ska det även startas upp ett lag i år igen, med de som är lite yngre, samtidigt som det äldre laget fortsätter sin aktivitet också.

– Det är ju ett väldigt stort spann just nu, från 04-08. Vi måste börja hantera det, antingen genom att skapa fler lag eller om vi delar upp det lite inom träningsgruppen också. Samtidigt vill vi starta ett nytt F10-lag eller plocka upp de yngsta som ska börja, så att vi kan fylla på hela tiden, säger Magnus Möller, ungdomsansvarig i Åby Oilers.

Mer tjejidrott

I dagsläget är det två av Oilers 13 aktiva lag som är tjejlag, det är damlaget som spelar i division två och det nystartade flicklaget. Men det är bara början för Åby Oilers, nu ska man satsa på riktigt.

– Det är egentligen en nystart för oss, nu ska vi ta ordentligt tag i det igen för att vi ser potential att växa i det. Det gäller att vi är ute tidigt eftersom det blir svårare att attrahera dem vartefter, säger en förväntansfull Magnus.

Utanför innebandyn

Något som stora delar av föreningen och många av lagen märkt av är att de har gjort väldigt mycket mer än att spela innebandy. Det har blivit lite surr kring laget på grund av att de inte bara tränar innebandy ihop.

– Det kan jag ju säga från andra lag, just med att de har gjort rätt mycket andra aktiviteter utanför innebandyn, har skapat eko i föreningen, säger en imponerad Magnus.

Åker till Busfabriken

Precis som Magnus så instämmer också ledare Johan i att det har haft stor påverkan att de har gjort mycket tillsammans utanför innebandyn på antalet tjejer som velat vara med i laget.

– De här är lite min egen uppfattning, men jag kan tänka mig att det skiljer lite mellan tjej- och killag på det sättet att själva det sportsliga och idrotten inte är det viktigaste. Utan det känns som att sammanhållningen i laget och att de umgås och hittar på saker tillsammans är minst lika viktigt. Det är ju rätt viktigt att hitta på saker vid sidan av också, jag tror att vi har varit ganska duktiga på att göra saker tillsammans med dem. Åka skridskor eller besöka Busfabriken eller något annat sådant som hjälper till att bygga upp lagkänsla och det är väl det tror jag som har lockat väldigt många mer tjejspelare under året, för att de ser att det är mer än bara innebandy, säger Johan.