• Elin Bennett och Louise Berg vill uppmärksamma mensen genom filmen Blod, skam och fläckar och projektet Mera mens. Foto: Fanny Miles

Mensen på vita duken

Drygt en vecka varje månad, i närmare 40 år. Mensen har en naturlig roll i många kvinnors liv och nu tycker Louise Berg och Elin Bennett, från Sibship, att det är dags att uppmärksamma mensen ännu mer.

– När vi läste på universitetet började vi prata om menskoppen. Det var så retligt att så få kände till koppen. Vi ville göra något för att uppmärksamma den. Åren gick och nu bestämde vi oss för att ta tag i det och lägga fokus på mensen, berättar Elin Bennett.

Rörda till tårar

Genom att samla olika menshistorier i filmen Blod, skam och fläckar hoppas de båda kreatörerna på att öka både kunskap och förståelse för vad mens är och hur den kan påverka kroppen.

– Vi har lärt oss oerhört mycket genom alla möten. Vi har hört roliga menshistorier men också historier som faktiskt rört oss till tårar. Till exempel att 15 procent av menstruerande kvinnor lider av endiometrios, som kan ge svåra smärtor och en mängd komplikationer. Eftersom kunskapen om besvären är så pass dålig tar det i genomsnitt åtta år innan kvinnan ens kan få en diagnos, säger Louise Berg.

Kulturskatt

Under filmfestivalen Flimmer visades en snutt av filmen under programparollen ”There will be blood”. Bennet och Berg har plockat historierna från platser runt om i Sverige som till exempel Nordiskt forum och Almedalen.

–Vi kommer att använda historierna till filmen men också publicera några på webben. Vi ser det som en kulturhistorisk skatt, säger Elin Bennett.

Förbjudet ämne

Trots mensens ganska så självklara roll ligger det ett tabu kring att prata om menstruation ogenerat. I skolåldern delas tjejer och killar upp i olika grupper för att diskutera pubertet var för sig, via reklam får man lära sig att mensen ska döljas och knappt märkas och att samtala om mens görs oftast kvinna till kvinna.

– Man pratar inte om mens, det har man alltid fått lära sig. Det har heller aldrig funnits någon miljö där mens får ta plats, menar Louise Berg bestämt.

Ge mensen plats

Filmen Blod, skam och fläckar kan vara en del i att bana väg för något så naturligt men åndå så påtagligt som just mens. Den 15 november visas en cirka 15 minuter lång pilot.