• Bo Carlsson provsmakar Jenny Casimiros choklad.
  • I lokalen i Krokek tillverkar Jenny Casimiro alla chokladprodukter själv.

Medveten chokladtillverkning i Kolmården

Sedan ett år tillbaka har Jenny Casimiro drivit Chocolaterie Kolmården. I en liten byggnad i närheten av Kolmårdens station i centrala Krokek tillverkar hon choklad som smakar gott, och som gör gott på andra sidan jordklotet.

Det är Jenny Casimiro som själv gör alla praliner och chokladkakor som säljs i den lilla butiken och hennes eget intresse fick följa med in i företaget.

– Chokladindustrin är ett jättestort problem, all choklad odlas i utvecklingsländer där det finns brister i arbetsförhållanden, lönesättning och där dessutom barnarbete förekommer, säger hon.

Fairtradechoklad

För Jenny Casimiro är det viktigt att använda sig av Fairtradeprodukter, att billig choklad över huvud taget finns på marknaden förstår hon inte.

– Framställningen av choklad innebär många produktionsled och det är otroligt att det kan vara så billigt när det ligger så mycket arbete bakom tillverkningen, menar hon.

Samhällsnytta

De råvaror som hon själv använder till sin choklad medför inte bara en minimilön till arbetarna utan ger dem även en premie i form av ökad samhällsnytta. Exempel på premier kan vara vattenbrunnar och skolor.

 

citat: Framställningen av choklad innebär många produktionsled och det är otroligt att det kan vara så billigt när det ligger så mycket arbete bakom tillverkningen. – Jenny Casimiro