• Jonas Wieselgren ser fram emot att få servera Norrköpingsborna någonting nytt. Foto: Tina Andersson
  • Drycken är viktig. 50 olika sorters Tequila och 40 olika sorters rom finns att välja bland. Foto: Tina Andersson
  • Växtprydda amplar och lampor sänker takhöjden och skapar en gemytlig atmosfär. Foto: Tina Andersson

Med smak av Latinamerika

Satsar på smårätter med inslag från hela världen

Lagom till sommaren svepte Latinamerikanska vindar in över staden när Gringos och Comida slagit upp sina portar på Prästgatan. Med sitt nya koncept hoppas Kostas Koupourtiadi och Jonas Wieselgren kunna locka matintresserade från hela länet.

– Meze och tapas är ganska vanligt, men vad vi vet finns det inte något som liknar vårt i hela Östergötland, säger Jonas Wieselgren.

Han och Kostas Koupourtiadis har roddat runt i restaurangbranschen under flera år och nästan lika länge har duon delat drömmen om att driva en modern latinamerikansk fusionrestaurang. När franchisekontraktet för att driva Taco Bar gick ut stod de med en ledig lokal. Funderingarna har gått via grekiskt och pizza, men nu har de latinamerikanska tonerna landat både på tallrikarna och i atmosfären som fyller de 60 kvadratmetrarna mellan Brooklyn bar och Burger King på Prästgatan.

– Det blir små rätter från Latinamerika, med inslag av hela världen, säger Kostas Koupourtiadis.

Flera smårätter

Med sin geografiska spridning öppnar köket upp för kreativitet. Brazilianska kötträtter, Mexikanska tostadas, fisk, grytor och vegetariska rätter trängs på menyn, som kommer att hållas levande med gästspel från världens alla kök. Det blir litet, men inte lika smått som tapas. Tre till fyra rätter behövs för att bli mätt, gissar Jonas.

– Är man flera i sällskapet kan man dela och får möjlighet att smaka på fler rätter. Vi har också en avsmakningsmeny och med vår rullande meny kan man alltid hitta någonting nytt, säger han.

Det är litet och gemytligt, bara 44 sittplatser och 34 på uteserveringen, men det är bara en fördel, menar Jonas:

– Vi satsar på kreativa rätter med bra råvaror, som lagas från grunden. Med ett fåtal platser behöver gästerna inte vänta lika länge och vi kan erbjuda full service med bordsservering. 

Matställe med puls

Restaurangen är lekfullt inredd i varma färger och med konst som flirtar med välkända Latinamerikanska symboler.

– Det ska vara glatt och lekfullt. Det kommer att märkas i allt från inredning och dukning till menyn och musiken, säger Jonas.

Redan från start kommer restaurangen att ordna catering och när vardagen drar igång efter semestrarna planerar man att öppna upp även för lunch med inriktning mot street food. Men först ser Jonas och Kostas fram emot en fullbokad sommar i city.

– Här ska man bara kunna sjunka ner och ha det gott tillsammans med sina vänner eller familj, säger Jonas.