• Jesper Karlsson från Norrköping driver JKA Wildlife med det mesta för jakt och fiske. I november arrangerar han sin första jaktresa till Namibia. Foto: Tina Andersson
  • "Intresset för vildmarksliv har exploderat under de senaste fem åren", säger Jesper Karlsson som bland annat arrangerar guidade fiskeresor. Foto: Tina Andersson
  • Rätt utrustningen är viktigt. De här dragen ska locka till sig lax. Foto: Tina Andersson

Med passion för jakt och fiske

Arrangerar resor till vildmarken

Passionen blev tidigt ett yrke. Nu tar Jesper Karlsson steget och satsar fullt ut på allt inom jakt och fiske i egen regi. Förutom utrustning och utbildningar arrangerar han även guidade resor såväl i länet som i den afrikanska vildmarken.

– Jag har jagat och fiskat mycket på platser över hela världen. De senaste tio åren har jag drömt om att få göra någonting eget. Jag har många planer, säger han.

Uppväxten på Vikbolandet präglades tidigt av jakt och fiske. Nu omsätter han sin livslånga erfarenhet genom att hjälpa andra med samma passion. Idéer har han ingen brist på; företagsevent, skjutteknik och försäljning är bara ett axplock och allt kan anpassas till allt mellan nybörjaren och den mest rutinerade. Just nu råder högsäsong för de guidade fisketurerna som går till artspecifikt insjöfiske där Vätternröding, lax och gädda står högt i kurs.

– Intresset för jakt och fiske har fullkomligt exploderat under de senaste fem åren. Det har liksom tappat sin stämpel som någonting bonnigt och blivit mer accepterat. Många intresserar sig också för vilt i matlagningen och det hjälper såklart till, säger Jesper.

Många idéer

De olika verksamheterna håller han igång på olika platser runt om i kommunen, men det är i den nedlagda lanthandeln i Hultsbruk som han på sikt hoppas få igång en butik med jaktutrustning. I takt med att fler ger sig hän åt vildmarksliv har också intresset för utrustningen ökat.

– Jag vill kunna hålla en högre kvalitet än vad som finns på marknaden idag, med alltifrån den första bössan till den praktiska jakten.

Det är också här som han planerar att kunna ta emot ressugna och sy ihop en upplevelse utöver det vanliga.

Ut i världen

Resorna går till Namibia och Eastern cape i Sydafrika för jakt, medan fiskeresans destination är Costa Rica och artspecifika fångster av bland annat rooster fish, snapper och sailfish.

– Att jaga i Afrika är verkligen något speciellt, det är som att kliva in i ett vykort. Resorna går att anpassa så att det finns något för hela familjen att ägna sig åt, kanske hänga vid poolen eller på hästryggen.

I november är det dags för den första resan som går till området Windhoek utanför Namibia där det vankas jakt på antilop och zebra. Både inför och under resan samarbetar Jesper med företag på plats, som känner väl till de lokala jaktmarkerna och vilka lagar som gäller.

– Det är stor skillnad att jaga där. Man går ut i bushen tillsammans med en guide och spårar en individ som man sett ut på förhand. Man kan gå en mil innan man nått fram, berättar Jesper.

Vill utveckla

Trots att jakten sker under ordnade och reglerade former lovar Jesper spänning och betonar att man samtidigt hjälper till att underhålla tillväxten på antiloper i området.

Med blicken riktad in i framtiden hoppas han kunna utöka sitt utbud på resor med fler destinationer, mer försäljning och fler event.

– Det här är en livsstil. Jag har mycket på gång, vi får se vad som funkar bäst helt enkelt.