• Ronja Kyndels stora fritidsintresse är att hjälpa andra människor. Det har hon ärvt från sin mor.

Med öppna armar

Ronja Kyndel är Norrköpingsbon som med stort hjärta och öppna armar hjälper sina svårt utsatta medmänniskor. När hon kom hem till Norrköping efter en tid på resande fot såg stadsbilden annorlunda ut. Utanför butikerna satt människor och tiggde. Ronja kände att hon ville göra någonting för dessa människor, och i dag är hon ett ansikte utåt för den civila integrationsrörelsen i Norrköping.

Det började med att jag engagerade mig i duschprojektet via kyrkan och ställde sedan upp som volontär i härbärget. Förra året fick vi pengar av kommunen för att hålla härbärget öppet och vi brukade sova över med EU-migranterna där, berättar hon.

När det blev varmare ute i mars 2015 stängde härbärget och sedan dess har inte kommunen tilldelat gruppen några pengar för att kunna hålla öppet för EU-migranterna. Det beslutet förargar Ronja Kyndel som sneglar mot Linköping där man avsatt tre miljoner kronor för att hålla igång ett härbärge.

– Vi hade velat ha 300 000 kronor av kommunen för att kunna hålla öppet på härbärget. Nu har vi i alla fall duschprojektet tillsammans med kyrkan och Hela människan på torsdagar, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att man särskiljer hjälpen till EU-migranter från andra utsatta grupper i samhället. Många i hjälpbehov har missbruksproblem och hon vill inte blanda in EU-migranterna i den gruppen.

– Nu finns ingenstans för dem att gå, konstaterar hon.

Samtalar med flyktingar

Engagemanget tar inte slut vid EU-migranterna. Ronja Kyndel har många kontakter ute på flyktingboenden och hittas ofta sittande i samtal med människor över en kopp te.

– Jag får berätta om lagar och regler här i Sverige och lyssnar på deras historier. De är så isolerade och instängda och pratar bara med varandra. Jag känner att jag måste hjälpa till. Vissa dagar bryter jag ihop när jag tänker på hur inhumant Europa är, men jag vet att civilsamhället gör skillnad. Det får mig att vilja kämpa vidare. Allt dessa människor gör är att fly för sina liv, säger hon.

Refugees welcome

I höstas gick hon ihop med några andra personer och genomförde den stora manifestationen Refugees welcome på Tyska torget i Norrköping. Flera tusen Norrköpingsbor slöt upp och enades under samma paroll. I mitten av mars blev hon och de andra arrangörerna prisade. De tilldelades Vänsterpartiets östgötska integrationspris på 10 000 kronor. Pengarna ska gå till att finansiera sommarprojektet där svenska barn och nyanlända barn får åka iväg på kollo tillsammans.

– Jag tycker att det är skönt att få höra att jag inspirerar andra. Jag ser hur folk reser sig ur soffan och hjälper till. Det är häftigt att se att folk engagerar sig, säger Ronja Kyndel.

De flesta är positiva till hennes integrationsarbete. Somliga är inte det.

– Jag får elaka meddelanden på Facebook och har till och med blivit dödshotad. Nu öppnar jag inte meddelandena längre, säger hon och tillägger att hon inte bryr sig om vad de säger, eller för den delen blir rädd av hoten.

Inspirerande mamma

De många hejaropen ger henne ny energi. När det känns tungrott hittar hon stöd i sina vänner, särskilt bästa vännen Olivia, samt personerna hon  lärde känna genom Refugees welcome. Därtill har hon förstås mamma Susanne Kyndel som är specialpedagog på samma skola som Ronja är fritidsledare på.

– Hon hjälpte många när jag växte upp och har uppfostrat mig till att göra det nu. Mamma stöttar mig i allt och jag ringer alltid henne för att diskutera idéer. Hon är mitt bollplank, säger Ronja Kyndel med uppskattning i rösten.

Nu jobbar Ronja med sitt hjälparbete via organisationen Good News of Norrköping som startade vid nyår. Därigenom träffar hon likasinnade som också brinner för ett inkluderande samhälle för alla.

– Nu handlar det om alla människor, inte bara nyanlända, säger hon.

Fakta Ronja Kyndel

Bor: Norrköping

Uppvuxen: Oxelbergen

Ålder: 24 år

Gör: Fritidsledare på Prolympiaskolan i Norrköping

Fritid: Sitter i styrelsen för Good News of Norrköping, hjälper till i Förrådet, umgås med flyktingar och hjälper EU-migranter. Anordnade en middag för 200 flyktingar och svenskar i november.