Med hinder som utmaning

Svinga dig mellan ringar och klättra över en trävägg. Hinderbaneträning är en tuff träningsform som kräver balans, explosivitet och greppstyrka. Något som Lina Skandevall inte tvekade inför att utmanas i.

Bredvid Vrinneviskogens utegym är tio hinder utplacerade av varierande karaktär. Hindren är utformade för att stimulera personens balans, koordination, greppstyrka, explosivitet och uthållighet. Snön ligger på marken och isfläckar glänser i elljusspåret. Idag ska Lina testa hinderbaneträning för första gången.
– Jag vet inte riktigt vad jag har gett mig in på, men det ska bli spännande, säger Lina och tittar ut över hindren.

Inför start

Som en introduktion till hinderbanan tittar vi igenom en film där Rebecka Tamminen, från föreningen Lynx Multisport Teamtar, tar sig över hindren.
– Det behövdes, det var inte helt lätt att veta hur man skulle göra vid alla hinder. Det skulle vara bra med en tydlig beskrivning vid varje hinder, för att göra banan mer inkluderande, säger Lina.

Tuff träning för armarna

De delar av hinderbanan Lina tyckte var enklast var de som fokuserade på benstyrka.
– Repen och ringarna var riktigt svåra. Armstyrkan är min svaga punkt, jag behöver träna mer överkropp så jag kan klara av fler hinder till sommaren. Jag blir extremt målinriktad när jag inser mina svagheter och vill genast förbättra dem, skrattar Lina.

Vädret har stor inverkan

Träning i hinderbana är både fysiskt och psykiskt utmanande, något som blev om än tuffare med blött underlag.
– Jag vill absolut testa hinderbanan igen, helst när vädret är bättre. Nu var stockarna hala och det var bitvis svårt att hålla sig kvar. Så handskar och bra grepp om skorna är verkligen att rekommendera såhär års.

Föredrar en kombination

Lina tränar fyra gånger i veckan och kombinerar både löpning och styrka.
– Att först springa fem kilometers löpning här i spåret och sedan ta hinderbanan som avslutning när jag är uppe i puls är ett utmärkt sätt att få in båda delarna av träning. Jag kommer definitivt att testa hinderbanan igen – när vädret är lite bättre.