• Helena Lundbäck i stallet på föräldrarnas gård.
  • På väg in i ett av de två ridhusen.

Med hästar i siktet

Helena är uppvuxen på föräldrarnas ridskola och har alltid haft hästar omkring sig. Pappa Hans Lundbäck har varit landslagsryttare i hoppning och mamma Solveig Lundbäck var med i landslaget i dressyr. – Det finns ett uttryck som säger att det tar tre generationer att bli en riktig ryttare. Så det är kört för mig!, säger världsryttaren Helena och skrattar.
Många inom ridsporten kommer från hästfamiljer och Helena menar att det är en klar fördel att komma från en hästfamilj om man vill satsa på tävlandet.
– Min omgivning har varit tävlingsinriktad och det påverkade mig. Sedan är det ju så att gör man något mycket, blir man bra. Jag tror inte nödvändigtvis att man behöver vara någon jättetalang, många inom ridsporten är träningsprodukter, säger Helena som fått av sig ridstövlarna och nu befinner sig i föräldrahemmets kök med en stor tallrik pasta framför sig.
Helena själv började jobba hårt tidigt. När hon var sju år fick hon chansen att ta hand om en häst själv.
– Mamma sa att antingen gör du det på riktigt, eller inte alls. Jag valde att satsa.
Att hon bestämde sig redan i unga år för vad hon skulle göra med sitt liv gjorde att skolan inte tog särskilt stor plats.
-Jag var väl där sådär mycket, kan man säga. Och jag satt mest av tiden, vilket inte är att rekommendera. Drabbas man av skada senare har man inget att falla tillbaka på.
Bra med engagemang
Helena är dock fast övertygad om att ett starkt intresse i ungdomen är något positivt.  
– Har man intressen håller man sig borta från många saker som inte är bra, droger exempelvis.
Dessutom menar hon, lär man sig att ta ansvar och vad disciplin innebär.
– Det finns forskning på att tjejer som får ta mycket ansvar, exempelvis i stallet, oftare tar sig till höga befattningar. Det kan vara en hård attityd i stallet, men det är det överallt. Har man en bra ledare så är den uppmärksam på stämningen.
En bra tränare i en förening kan också fungera som en förebild för unga, menar Helena.
– Det är de bästa förebilderna. De som finns nära ungdomarna.
Här får tjejer verkligen växa.
Historisk
Helena Lundbäck blev historisk när hon gick till final vid VM i Jerez 1992. Innan henne hade ingen svensk ridit i en VM-final.
– Mynta tog mig raka vägen till toppen, säger hon om hästen hon tävlade med. Numera tävlar de inte längre ihop och Mynta går i en hage bakom stallet.
– Det gillade hon inte i början, hästar är lite som vissa människor, gillar inte att pensionera sig.
Men Helena tillhör fortfarande världseliten och pendlar mellan gården utanför Norrköping och tävlingar i Italien, Tyskland och Schweiz.
– Som ryttare påverkar åldern inte på samma sätt som inom en del andra idrotter. Jag är snarare starkare nu än när jag var yngre.
Stressig tillvaro
När man lever ett liv med hästar är det svårt att få tiden att räcka till. Långa dagar, hård press kring tävlingar och långa resor med hästtransporter genom Europa på nätterna gör att det sällan finns tid till vila.
– En tjej som jobbade hos mig trodde att jag hade narkolepsi eftersom jag somnade varje gång jag satte mig ner, skrattar Helena, men tillägger lite allvarligare att både stressutslag och en blackout har drabbat henne. Något som inte verkar ha påverkat hennes livsstil nämnvärt.
Istället tackade Helena ja till att vara med och tävla i Let’s dance, trots att hon aldrig dansat innan.
– Jättekul att göra något annat! De där dansarna kan få vem som helst att se vettig ut. Jag ville verkligen inte åka ur, säger hon vinnarskalle som hon är.
Men förutom gästspelet i Let’s dance har hon ingen längtan att göra något som inte har med hästar att göra.
– Det kommer alltid vara häst för mig. Även i framtiden.
En ny ryttare
Men den putande magen tyder inte bara på att hon ätit en stor tallrik pasta, utan på att framtiden onekligen kommer att förändras.
– Vi har en dotter på väg.

Att det skulle förändra Helenas livsstil radikalt är svårt att tro, när engagemanget för träning, tävlingar och hästar bubblar ur henne. Troligare är att det gamla ryttar-ordspråket besannas. Det är en tredje generationens fulländad ryttare som är på väg.

 

FAKTA Helena Lundbäck
Gör: Hoppryttare i världsklass
Ålder: 37 år
Bor: I centrala Norrköping och i Italien. Tillbringar också mycket tid på föräldrarnas gård i Ekenberg.
Positiv egenskap: ”Tjurskallig och lite som en bulldozer. Det är också mina negativa egenskaper. De går inte hem i sällskapslivet”.