Med förhoppning om elefantkalvar

Tillskott i elefanthägnet på Kolmården

I höst anländer en ny elefant till Kolosseum på Kolmårdens djurpark. I ett europeiskt avelsprogram ska Kolmårdens djurparks två asiatiska elefanter få sällskap av en tjur. Till dess pågår renovering för att göra plats för den danska migranten.
Avelsprogrammet EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) håller i flera avelsprogram på djurparker. Kolmårdens djurpark har tilldelats en elefanttjur via EEP (European Endangered Species Programme). Förhoppningen är att elefanthonorna Bua och Sai Noi så småningom ska bli dräktiga och föda kalvar.

– Vi är självklart mycket glada över att få en avelstjur till vår elefantflock här på Kolmården. Det innebär enormt mycket för det sociala för vår elefantflock, samtidigt som vi självklart hoppas på att det ska resultera i kalvar framöver, säger Tommy Karlsson, operativ chef för Kolosseum på Kolmården via pressmeddelandet som avslöjade nyheten att man ska få en ny elefant.

Den nya elefanten vid namn Tonsak bor för närvarande på Köpenhamn Zoo och är en gåva från thailändska kungen till drottning Margarete i Danmark. 

Likaså är Bua och Sao Noi gåvor till kung Carl XVI Gustaf från Thailands kung.

De tre elefanterna är så gott som jämnåriga: Tonsak är född 1998, Bua 1997 och Sao Noi 1996. Asiatiska elefanter har en livslängd på 65 år.

3 miljoner kronor

Inför elefanttjurens flytt till Kolmården pågår renovering. 

Priset för ombyggnationen landar på 3 miljoner kronor och pengarna kommer att gå till förstärkning och anpassning av hägn, slussar och innemiljöer.

– I Kolosseum kommer vi självklart att berätta för våra besökare om hur det går för Tonsak och de övriga elefanterna här på Kolmården, samtidigt som vi informerar om levnadsvillkoren för asiatisk elefant i det vilda. 

Detta ser vi som en viktig del i projektet eftersom vi vill inspirera och skapa engagemang för djur och natur, säger Tommy Karlsson.