• Matz Lagerman, Linköping, har i flera decennier sammanställt statistik om östgötafotboll. Det har blivit en mängd pärmar med alla tänkbara fakta. Hans statistik hjälper många klubbar, inte minst när de ger ut publikationer i samband med jubileer. Foto: Leif Larsson
  • Här är en tabell som visar derbyn i östgötafotbollen. Foto: Leif Larsson
  • Matz Lagerman har även samlat på sig massor av klubbnålar. Här är han med en av flera tavlor. Foto: Leif Larsson
  • I samlingarna finns även idrottsböcker. Här visar Matz Lagerman fotbollskalendrar från 1930-talet. Foto: Leif Larsson
  • Som tack för sina insatser som statistikmakare fick Matz Lagerman denna tavla av Östergötlands fotbollförbund. Foto: Leif Larsson

Matz kan all statistik om östgötsk fotboll

Det Matz Lagerman inte kan om östgötafotboll är inte värt att veta. Han har samlat på sig all tänkbar statistik i omkring 35 år och många östgötaklubbar har haft stor nytta av hans enorma faktakälla. – Jag har nog varit intresserad av idrott och statistik hela livet, fastslår Matz.

Matz Lagerman är från Motala och bor numera i Tallboda, Linköping. Idrottsintresset är djupt rotat.

– Det började vid OS i Helsingfors 1952. Jag lyssnade jag på radio och skrev ner resultat i en svart anteckningsbok. Sedan blev det mer och mer, berättar han.

Lokala siffror

Framför allt är det östgötafotboll som Matz intresserat sig för, inte minst den från division 4 och neråt. Seriespel började på allvar på 1920-talet.

– Jag har alla serietabeller i östgötafotbollen i division 4, 5 och 6 och de flesta resultat. Även tabeller från division 7 och 8 som numera inte finns kvar och också tabeller från allsvenskan och andra serier med östgötalag inblandade. Damfotboll är det svårare att hitta information om, säger Matz.

Började i Motala

Statistikvurmen tog rejäl fart runt 1981-82 då Matz hjälpte Motalaklubben Borens IK med material till deras 50-årsjubileum. Därefter har han tagit reda på alla möjliga, och ja, nästan omöjliga, fakta om östgötaklubbarna. Han ger några exempel på fascinerande siffror från östgötsk fotboll:

– Skärblacka IF är det lag som spelat flest matcher i rad utan förlust, 43 stycken. IFK Norrköping har gjort flest mål totalt och följs av Sleipner. Största segern i a-lagsfotboll var för två år sedan då Tigris slog Chile Vip med 36-1 i division 6. Största vinsten i reservfotboll är när Ödeshög slog Hannäs med 45-0 men Hannäs vann returen med 1-0. IFK Motala leder maratontabellen för division 4, Ödeshög för division 5 och Norsholm för division 6, berättar statistikern.

Inledde samarbete

Matz tar fram informationen genom att läsa kalendrar och tidningar. För 20 år sedan kom han i kontakt med Östergötlands fotbollförbund och sedan dess hjälper och samarbetar han med dem.

– När klubbar ringer till ÖFF hänvisar de till mig. Ofta handlar det om önskade uppgifter när klubbarna firar jubileum, berättar Matz.

Han har bland annat sammanställt fakta och statistik till jubileum hos IFK Motala, Motala AIF, Boxholms IF, Reijmyre IF, Skeninge IK och IK Sleipner.

– När Sleipner fyllde 100 år hjälpte jag dem med att bland annat ta fram alla matcher som Nils Liedholm spelade för klubben, förtäljer idrottsentusiasten.

Samlat och dömt

Matz samlar även på sportböcker, vimplar och inte minst klubbnålar som han har i gigantisk mängd. Han har dömt fotboll i 24 säsonger och bandy i 27. Matz var både tuff och hade glimten i ögat som domare. Här är en av många anekdoter från karriären:

– I en fotbollsmatch gnällde ledarna hela tiden på mina beslut. Jag ställde mig då mellan de båda bänkarna och då frågade ledarna vad jag gjorde där. Jag sa att jag tänkte döma matchen därifrån för tydligen var det här vid bänkarna man bäst såg vad som hände på planen. Sedan var det tyst resten av matchen, berättar Matz.

Unik samling

Tallbodabons intresse har mynnat ut i 250 pärmar med sportfakta. Mest fotboll men även exempelvis skidor och brottning.

– Det är roligt när statistiken ständigt växer och det är kul att den blir till nytta och hjälper klubbar, avrundar Matz Lagerman som har ett lager med fakta om fotboll som troligen ingen kan matcha.