• Mats Widholm, Norrköping, har nyligen skaffat hemmabio och ser en hel del filmer och tv-serier. Han har också skrivit filmmanus med en kompis. Foto: Leif Larsson
  • Förutom en 55 tums tv så har Mats anläggning också coola högtalare och maffigt ljud. Foto: Leif Larsson

Mats njuter av sin hemmabio

Han har skaffat hemmabio, ser både film och tv-serier men tycker också det är lite synd att det är möjligt att ha bio hemma. Mats Widholm, Norrköping, är filmentusiast som till och med skrivit filmmanus med en kompis.

I dag skaffar allt fler en gigantisk tv med tillhörande maffigt ljud, så kallad hemmabio. Norrköpingsbon Mats Widholm gjorde det nyligen. Han njuter av sin nymodighet.

– Det är härligt med biokänsla här hemma, fastslår han.

Men samtidigt är han lite kluven.

– Själva grejen att gå på bio faller eftersom man kan ha det hemma. Det har blivit nästan för bra. Fast på sistone har jag börjat gå på bio mer än förr, kanske 16 gånger per år, berättar Mats som uppenbarligen blivit inspirerad av sin egen bio.

I ett par år sparade Mats för att kunna förverkliga biodrömmen. Han bytte sin 32 tums tv mot en på 55 tum.

– Den kostade 20 000 kronor och jag lade 9 000 bara på ljudet. Jag är också intresserad av musik och ville ha en anläggning där man också kunde spela musik.

I hemmabion ser Mats ett par filmer i veckan och kompletterar med tv-serier.

– Högen med filmer växer här hemma. Det finns så många bra serier nu och börjar man kolla så är man fast och då blir filmerna lidande. Serier har fått ett uppsving och bättre renommé. Numera är både kända och bra skådespelare med i tv-serier. Sopranos och Six feet under satte agendan, påpekar Mats.

Han pekar på favoriter som Game of thrones och Borgias. Han har också favoritfilmer.

– Nu när jag blivit äldre så ser jag sällan om en film. Utbudet är för stort, jag vill se nytt. Men skräckfilmen Hellraiser är en favorit liksom komedin och bowlingfilmen Kingpin. Den är gjord av bröderna Farrelly, jag gillar deras humor.

Mats är dock allätare, ingen genre nobbas. Bara filmen är bra så är det tummen upp från Mats. Han nämner en annan favorit.

– Den franska filmen Nawals hemlighet är fantastisk. Den utspelar sig i Libanon och handlar om några som letar efter en släkting. Det är en stark film som gjorde ett stort intryck.

Vad är då så speciellt med film? Mats tycker inte det är slöseri med tid, eskapism som en del kallar det. Snarare tvärtom, en aktivitet med massor av vinster för åskådaren.

– Man blir allmänbildad och får också kunskap i hur man ska bete sig mot andra och vara själv. Man lär sig om kultur och får tips om turistmål. Det är också ett sätt att varva ner, det handlar om livskvalitet. Att titta på film är underskattat och det är också ett bra sätt att komma igång och kommunicera mellan generationer och över andra gränser.

Intresset stannar inte vid tittande. Mats och kompisen Stefan Hammarström har skrivit två filmmanus ihop. De kallar sig Team Humor och ett av manusen heter Seriemördaren, praktikanten och den homosexuelle.

– Det är en komedi och liknar inget annat som gjorts. Det är tragiskt att ingen nappat och gjort en film, det var nära en gång men det rann ut i sanden, konstaterar Mats Widholm som inte deppar för det utan fortsätter att berika sitt liv med film.