• Björn Ljung, Martin Wiklander och Conny Mattsson instruerar under kurserna. Till vardags lagar de alla mat på Restaurang Hantverkaren. Foto: Max Elofsson
  • Den kunnige kan få mer avancerade uppgifter medan den som inte känner sig hemma i köket ska få lättare saker att göra. Foto: Max Elofsson

Matlagningskurs med en extra krydda

I Norrköping ligger Restaurang Hantverkaren som håller matlagningskurser två gånger i månaden. Själva vill de inte kalla det kurs, utan ett trevligt sätt att umgås på.

För den matintresserade som vill lära sig mer om matlagning och samtidigt ha en rolig stund så finns det alternativ. Ett av dem är Restaurang Hantverkarens matlagningskurser där de samlar grupper av folk som lagar mat och gör allting från grunden tillsammans.

– Tanken är att det ska vara något alla gör tillsammans oavsett om man är nybörjare eller väldigt kunnig. Alla kan få ut någonting av det, säger kocken Martin Wiklander.

Främst riktar de in sig till företag som kommer i en större grupp, men även kompisgäng är välkomna.

Allt från grunden

Upplägget är att de delas in i grupper som får ta hand om varsin rätt. Förrätt, varmrätt, efterrätt. Laga allting, förbereda, presentera och servera. Som stöd finns kockpersonalen som kommer med goda råd och smarta tips på hur de ska bära sig åt för att bli bättre kockar.

– Vi finns till hands här när de lagar maten och vi tycker det här är ett fantastiskt sätt att umgås på. I stället för att bara gå ut på en restaurang så lagar man maten själv och har en trevlig stund samtidigt, säger restaurangens ägare Björn Ljung.

Han har varit ägare sedan 1992 och har bedrivit dessa kurser i 15 år nu, men han säger att det är nu på senare år som det har tagit fart och fler och fler har velat delta.

Tips och knep

– Allt är väldigt lekfullt och det sprider glädje. Man både lär sig lite och det är en rolig grej, säger Martin Wiklander.

Ett tips som han delar med sig av är att ta till vara på räkskalen när man har skalat dem. De är perfekta att använda till en fond senare.

– Här lagar vi vanlig mat men på ett sådant sätt som man oftast inte gör hemma. Som till exempel att använda räkskalen på det viset. Ibland, om det finns önskemål, så kan vi ta in ett helt djur och lära ut hur man styckar också. Det är många som uppskattar det här och det är väldigt roligt, avslutar Martin Wiklander.