• Under mässan bjuder Fredrik Järkemyr och Greger Cornelius på champagne i alla dess former. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Mässan med makalösa matupplevelser

Norrköpings första egna mat- och dryckmässa slår upp portarna i dag. Under två dagar kan besökarna smaka på östgötska delikatesser och sippa på festliga drycker.
Linköping har tidigare haft mässan Smaka på Östgötamat. Nu har Östgötamat, Franz Jäger Event och Louis De Geer genom ett samarbete skapat matmässan Makalöst gott som äger rum i Norrköping. 
Östgötamats 30 till 40 utställare kommer att vara i Flygeln och bjuda på allt från struts och getost till glass och mjölk.
 I Louis De Geer kommer det att finnas 20 till 30 utställare som framför allt har drycker i alla dess former: bland annat vin, vodka och öl. Bland utställarna finns exempelvis Vikbolandets struts, Östgöta kök, Centralbryggeriet, Hejtorp gårdsmejeri, Grönstedts och Premier taste. 
Den sistnämnda utställaren dukar upp Gilles Dumangins champagner och andra spännande smaksensationer i matväg: champagnekokt gåslever, champagnevinäger och champagnesenap för att ge några exempel. I morgon är det tioårsjubileum för Årets Östgötakock, en tävling Östgötamat och Svenska kockars förening arrangerar. 
Fyra finalister kommer att tävla om titeln Årets Östgötakock 2015 på plats på mässan genom att laga en förrätt och en varmrätt från utvalda, östgötska råvaror.
 Vinnaren koras den 11 april av en jury som består av Fredrik Eriksson, som även är domare i Årets Kock, Katarina Westlund från Dacke skolan, Jesper Lindström från SP, Jari Karlsson från Svenska Kockars förening och Niklas Hellsing från Östgötamat.