• Marianne Rundström och Artur Ringart jobbar nästan mer efter pensionen från TV - världen än innan. Foto: Lotta Eliasson
  • Ulrika Johansson, Annelie Birgersson Widin och Ann-Sofi Lindeberg från Region Östergötland var där för att upplysa om det digitala verktyget på Vårdguiden. Foto: Lotta Eliasson

Mässa utan åldersnoja

Många unga äldre besökte Seniormässan som den digitala sajten News55 anordnade under två dagar. Föreläsningar, utställare och boksignering av Marianne Rundström var några av de populära aktiviteterna.

Skit i födelseåret och fokusera på kunskapen och kompetensen var Marianne Rundströms uppmaning till den offentliga sektorn. Hon har egen erfarenhet av att känna sig förbisedd och överflödig på grund av sin ålder. För inte länge sedan slutade hon med buller och brak på SVT och sa upp sig på egen begäran.

– Det var inte riktigt meningen att det skulle bli sådant brak kring det där utan det var pressen som blåste upp det, säger hon.

Ta vara på kompetens

Känslan att hon blev förbisedd på grund av sin ålder gjorde att hon inte ville vara kvar och sadlade därför om till frilansande. Nu föreläser hon om kraften och smartheten som äldre personer besitter och står på pensionärernas sida.

– Människor ska inte stoppas när de fortfarande har en kraft inom sig att vilja fortsätta jobba. Vi ska tillvara på kompetensen istället, säger hon.

Det är nyhetssajten News55 som står bakom seniormässan som under två dagar huserat på Östgötaporten i Norrköping. Sajtens grundare är Artur Ringart som också han är känd från tv-världen.

– När jag sa upp mig från tv satt jag först hemma och rullade tummarna, sedan kände jag att jag ville göra något, säger han.

För äldre målgrupp

Han såg att det inte fanns mycket för den äldre målgruppen och startade därför nyhetssajten News55. Här presenteras relevanta nyheter och även evenemang så som till exempel seniormässan.

– Vi skriver sådant som kan ligga i målgruppens intresse. Inget skvaller om vem som har förstorat läpparna eller vem som har skiljt sig från vem utan riktiga nyheter och krönikor.

Under mässan signerade Marianne Rundström sin bok "Passé – de ofrivilliga pensionärerna", vilket var ett populärt inslag.

– Jag har massor att göra nu som frilansare och det motbevisar att vi äldre inte har något att komma med. Vi har ett högt värde och min energi får verkligen utrymme, säger Marianne Rundström.