• Vintageexperten Elsa Billgren höll två föreläsningar under mässan. Foto: Esmeralda Säll
  • Jonas Olsson smider som hobby på sin gård Grensholm. Foto: Esmeralda Säll
  • Lägligt till halloweenhelgen hade Jonas Olsson tillverkat ett döskallesmycke av ett gammalt staket. Foto: Esmeralda Säll
  • ”Jag gillar återbruk och tycker att det är roligt att många unga människor bryr sig om redesign”, säger Birgitta Wasserman som var på mässan med sin make Janeric Ohlsson. Foto: Esmeralda Säll
  • Gamla LP-skivor utgör snygga inredningsdetaljer. Foto: Esmeralda Säll
  • Elsa Billgren gillar jakten när hon shoppar vintage. Foto: Esmeralda Säll

Mässa med återbruk i fokus

I lördags osade det av kreativitet och återbruksinspiration i Crescendos lokaler i Knäppingsborg. Redesign Sweden anordnade återbruksmässa med shoppingmöjligheter, föreläsningar och workshops.

Variationen bland mässmontrarna var stor och både privatpersoner och etablerade företag visade upp och sålde sina produkter under dagen. Från Göteborg kom Joakim Thedin som arbetar som produktdesigner och återvinner gamla LP-skivor.

– Jag återvinner till 100 procent, av en LP-skiva kan jag göra både drinkunderlägg och lampor, berättar han och visar upp lampan ”Record Ball” som blev nominerad till Årets sak 2010 av Designtorget. Till produktionen använder han gamla skivor som ingen längre vill ha.

– Det är mycket samlingsskivor och skivor med klassisk musik. Har det blivit ett litet jack i skivan går den ju inte att spela längre och då vill ingen ha den. Jag har räddat många skivor från att hamna på soptippen, säger han.

Föreläsningar

Huvudpersonen för dagen var vintageexperten Elsa Billgren som på senaste tiden synts som programledare för Äntligen Hemma samt som designer av årets Rosa Bandet. Under mässan höll hon två föredrag om hur man kan ta hand om gamla kläder.

– Generellt sett har det skapats ett stort intresse för hantverk och redesign. Det är en stark genomgående trend just nu, säger hon.

Fyndar emotionellt

Under mässan såldes många omgjorda föremål men för Elsa Billgren handlar det inte så mycket om att göra om gamla saker.

– Jag är fruktansvärt dålig på att sy och för mig gör det heller ingenting om kläderna är lite trasiga. Jag tycker om jakten och fyndar emotionellt, jag behöver egentligen inte köpa något, säger hon.

Redesign på riktigt

Jonas Olsson har haft smide som hobby under de senaste åren och arbetar i sin smedja på gården Grensholm tre mil utanför Norrköping.

– Att smida om gamla föremål till nya är redesign på riktigt. Jag började inte smida förrän vi flyttade till Grensholm, där fanns nämligen en gammal smedja. Jag städade ur smedjan och började göra om gamla räcken, bilfjädrar och annat, säger han medan han rör runt lite i det 600 grader varma kolet.

Under redesignmässan stod han ute på torget i Knäppingsborg och tillverkade föremål. På bordet intill den egengjorda portabla smedjan stod hans produkter uppradade: ljusstakar av fälgkors, halsband av staket och hovkratsar av hästskor.