• I tisdags nådde cyklisterna från Lund Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Markus cyklar för att hjälpa cancersjuka

26 år gammal fick Markus Grenestam testikelcancer. I dag är han frisk och känner en stark drivkraft att hjälpa andra, både barn och vuxna, som drabbats av sjukdomen. Därför cyklar han Ride of Hope mellan Lund och Stockholm.
Den 29 juli startade han och de övriga cyklisterna som deltar i sträckan Lund-Stockholm från Lunds barnonkologiska centrum.
I tisdags nådde cyklisterna Linköping. De har hittills cyklat i mestadels regn och på blöta vägbanor.
– Första dagen när vi cyklade mellan Lund och Halmstad var en tuff dag. Det regnade i 16 mil och vägbanan var blöt. Nästa dag, när vi skulle cykla mellan Halmstad och Göteborg, varnade de för regn men det var strålande sol de första åtta till tio milen. Sen kom det ett skyfall som säkert varade i fyra mil, men vi bara garvade åt det. Det är jättetrevliga vägar och ett härligt sätt att turista på. Vi har väldigt, väldigt roligt under tiden vi cyklar. Vi pratar mycket om vad vi cyklar förbi, säger han.

"För en god sak"

Markus Grenstam är uppvuxen i Borensberg och berättar mycket för de andra cyklisterna om allt de passerar här i Östergötland.
– Sträckan Jönköping- Linköping var fantastisk. Dels för att det var så fint väder, dels för att jag är härifrån. Det kändes lite speciellt att passera östgötagränsen, säger han.
På vägen passerar Markus Grenestam, och de övriga deltagarna som cyklar från Lund, de barnonkologiska centrumen i Linköping, Göteborg och Lund. Mötena där med de cancersjuka barnen ger Markus Grenestam mer energi och kraft att ta sig igenom de 100 mil som han totalt ska cykla till Stockholm.
– När barnen vinkade av oss vid starten i Lund och längs hela vägen påminns vi om att det är för Barncancerfonden vi cyklar. Det ger perspektiv på det hela. När man blir trött och får ont vet man att det är för en god sak, säger han.

Själv haft cancer

Markus Grenestam har själv haft cancer. För nio år sedan drabbades han av testikelcancer och det var i samband med det som han började träna och fick upp ögonen för cancerfondens arbete. I dag är han frisk och i bra form. Han har kört triathlon och flera Iron Man. Inför Ride of Hope har han 200 mil i kroppen. Cyklingen har också på något sätt alltid funnits med i Markus Grenestams liv då han cyklat sedan 10-årsåldern och hans far drivit cykelaffärer i Borensberg och Linköping.
På onsdagsmorgonen cyklade gruppen från Lund vidare mot Norrköping. Den 6 augusti når cyklisterna målet i Stockholm. De möter upp den grupp cyklister som deltar i sträckan Umeå- Stockholm i Västerås för gemensam cykling mot målet.

Carolina Fransson