• Kristine Tuvene och Marianne Thor tycker att Augustifesten är ungdomarnas fest. Foto: Kajsa Nilsson
  • Vännerna Beatrice Johansson och Sara Gustafsson gillar folkfesten. Foto: Kajsa Nilsson
  • På marknaden fanns alla möjliga sorters smycken att köpa. Foto: Kajsa Nilsson
  • Johannah Hansen fick lära sig hur man viker en lotusblomma av papper. Foto: Kajsa Nilsson
  • Brända mandlar och stadsmarknader är nästan synonymer. Foto: Kajsa Nilsson

Marknaden i Augustifestens centrum

Precis som under tidigare års Augustifester hade en mängd knallar ställt upp sig längs med Gamla Rådstugugatan i centrala Norrköping. Även om utbudet inte var så omväxlande var gatan fylld av norrköpingsbor.

Bland brända mandlar, godisremmar och strumpor skymtades några uteserveringar och i anslutning till Gamla Torget hade en scen byggts upp där musiken flödade under de sena augustikvällarna. Över själva marknadsgatan låg ett hölje av söta dofter från munktillverkningen och någonstans däremellan fanns en knalle med något så ovanligt som origamitillverkning.

– Jag lär besökarna hur de ska göra för att vika lotusblommor, det är vår symbol, säger Marja-Leena Koivuluoti från Falun Gong i Norrköping. På plats fanns även Barbro Plogander som var på besök från Kinda i Västergötland.

Träffa bekanta

Något vännerna Beatrice Johansson och Sara Gustafsson var överens om är att Augustifesten ger någonting till Norrköping.

– Vi har varit på stan och hade tänkt köpa lite godis på marknaden, säger Beatrice och menar att det är roligt att det händer någonting i Norrköping. Sara håller med.

– Det blir en riktig folkfest och det är roligt att träffa på gamla vänner, säger hon.

Inget nytt

Kristine Tuvene och Marianne Thor dras också till folkfesten.

– Marknaden är samma varje år, jag hade tänkt köpa pumpakärnor men det fanns inte den sorten som jag vill ha, säger Kristine.

– Jag upplever att Augustifesten mest är till för ungdomar, det är som en fest innan skolstarten, säger Marianne och tillägger att hon själv hellre går till Knäppingsborgs musikunderhållning eller på Kulturnatten.