• Marika Karlsson ska göra 20 mackor på 45 minuter under tävlingen i Stockholm. Foto: Kajsa Nilsson
  • En lyxig macka med spanska influenser. Foto: Kajsa Nilsson

Marikas macka tävlar i SM

Marika Karlsson har gjort en riktigt god macka. Det tycker juryn i mack-SM och har gett henne en plats i finalen som går av stapeln den 5 november. Vanligtvis arbetar hon på Sockerbagarnas delikatesser i Lindengallerian.

– Jag fick under anställningsintervjun veta att företaget skulle satsa på mycket mackor här iLinden. Min chef hade hört talas om mack-SM men tänkte inte ställa upp. Jag gick in på tävlingens hemsida hemma vid datorn och såg att de hade förlängt datumet. Jag gjorde ett par olika alternativ och vi valde ett förslag som sedan skickades in, berättar Marika Karlsson som nyss kom tillbaka på arbetsmarknaden efter tio månaders föräldraledighet.

På Sockerbagarna började hon jobba alldeles precis, innan var hon kallskänka på ett annat företag.

Pan de Iberico

Juryn bedömer mackorna utifrån flera parametrar, bland annat ekonomi, utseende, smak och hur nyttig mackan är. Marikas macka heter Pan de Iberico och har Ibericoskinka som en huvudingrediens.

– Det är kul att få utlopp för sin kreativitet i jobbet, säger Marika Karlsson och berättar att hon själv kommit på receptet till brödet men att det inte är hon som bakar.

Under tävlingen i Stockholm ska hon göra 20 mackor på 45 minuter. Det enda hon tar med sig färdigt från jobbet är brödet. Pan de Iberico betyder bröd med skinka och mackan har spanska influenser.

– Jag gillar spanska smaker och det spanska köket, det var därifrån jag fick min inspiration till mackan. Den har enkla ingredienser som är goda tillsammans, säger hon.

Surdegsbröd

Brödet är av surdegssort och fyllt med oliver och flingsalt. På det grillade brödet lägger hon ruccolasallad och flera rullade skivor av den speciella ibericoskinkan som kommer av den svarta grisrasen Iberico som är uppfödd på ekollon. Vidare garnerar hon mackan med crème gjord på manchegoost och vitlök, het tomatsallad med spansk peppar och fermenterad vitlök samt färsk persilja. En riktig lyxmacka som dessutom är en fröjd för smaklökarna.

– Det viktigaste med en macka är att den är gjord på riktigt gott bröd. Jag tycker också att det är viktigt att den innehåller något protein, som till exempel kyckling, fisk eller skinka, samt färska grönsaker och någonting krämigt, säger Marika Karlsson och förklarar att skillnaden mellan macka och smörgås är matigheten, där mackan fungerar som lunch och smörgås snarare är något lätt.

Hård konkurrens

Tävlingen i Stockholm innebär stor konkurrens mellan Marika Karlsson och de sju andra tävlande. Nu väntar en tid av förberedelse för den östgötska representanten innan den pirriga dagen.
– Det ska bli jättespännande att vara med i tävlingen. Jag tycker att det här är en riktig vinnarmacka, avslutar hon.