• Metallkrigare fullt ut. Manowar skojar aldrig. Foto: Pressbild

Manowar intar länet

Den 15 november står metallkrigarna i Manowar på Arbis scen i Norrköping. Det blir volym i jetmotorklass, män i krigiska djurhudar och stridsrop som "Death to false metal", alltså en helt vanlig dag på jobbet för Joey DeMaio. Eric Adams, Donnie Hamzik och Karl Logan.

Manowar kommer från New York, USA, men tittar man på dem ser de ut att komma från någon mongolsk krigarstam då de nära på alltid är klädda i tajta djurhudar istället för spandex som var det förhärskade materialet för hårdrockare när bandet bildades 1980. Manowar spelar högt och sägnen säger att en decibelmätare alltid ingår när man checkar ljudet och det viktiga är då att volymen är tillräckligt hög. Vid ett tillfälle ska bandet ha uppnått hela 129.5 decibel vilket är lite över gränsvärdet för att man ska känna av volymen rent fysiskt. Andra uppgifter gör gällande att ska ha kommit upp till 136 decibel vid en konsert på 1980-talet.

Rejält muller

Detta är att jämföra med hur högt en jetmotor låter då den startar. Men Manowar är så mycket mera än ett gäng medelålders män i djurhudar med förstärkarna på högsta volym utan de har även ett unikt sound och ett otroligt självförtroende som tagit dem världen runt där de möter sina lojala fan. Sedan starten hemma i New York 1980 så har de fått mängder av guld- och platinaskivor, de har gjort drygt 40 turnéer och sålt ut spelställen som tagit upp till 50 000 personer.

Fegar aldrig ur

Det är just den totala avsaknaden av självdistans som är grejen med Manowar, för dem handlar det om dödligt allvar, att vara totalt hängiven och aldrig fega ur. Basisten Joey DeMaio har en basanläggning på dryga 12 000 watt vilket är att jämföra med ett mindre villasamhälles energiåtgång i en vecka.

– Jag var ett enormt stort fan av tidiga Manowar, berättar Robban Becirovic, chefredaktör för Sveriges största och mest välrenommerade hårdrockstidning, Close Up Magazine, som startade i Norrköping juni 1991. Han fortsätter:

– Jag till och med skolkade från skolan för att åka och titta på Manowar när de spelade på Göta Lejon i Stockholm, jag sa till och med inget till mina föräldrar utan bara drog, skrattar Robban åt minnet som på den tiden hade ett radioprogram som hette "Power Hour" där loggan hade ett välkänt typsnitt.

Lånade typsnitt

– Den hade jag kopierat från Manowar rakt av och på den tiden skrattade de åt det hela, hade det hänt idag hade de väl stämt skiten ur mig. Jag gillade deras tidiga plattor väldigt mycket men senare plattor är för pompösa och de upprepar sig på tok för mycket numer. Sedan började de nog att ge sig på ett allt för stort allvar, det är ju underhållande i sig, avslutar Robban Becirovic på Close Up Magazine.

Den 15 november kommer Manowar till Arbis och Norrköping som ett led på den sista världsomspännande turnén de kommer att genomföra. Redan nu kan man höra stridsropen och mullret, glöm heller inte att "All men play on ten".

Manowar har gjort dessa plattor:

1982 – Battle Hymns

1983 – Into Glory Ride

1984 – Hail to England

1984 – Sign of the Hammer

1987 – Fighting the World

1988 – Kings of Metal

1992 – The Triumph of Steel

1996 – Louder Than Hell

2002 – Warriors of the World

2007 – Gods of War

2010 – Battle Hymns MMXI

• 2012 – The Lord of Steel

• 2014 – Kings of Metal MMXIV

MANOWAR är:

Eric Adams: Sång

Donnie Hamzik: Trummor

Karl Logan: Gitarr

Joey DeMaio: Bas