Mannen med många bollar i luften

Det händer mycket i Johannes Cakars liv. Han pluggar till fastightsmäklare samtidigt som han redan har fått en fot in på Fastighetsbyrån i Norrköping. Trots att han endast är 21 år gammal så har han ett enormt driv om att utvecklas som person och har en vilja att ta nästa kliv mot nya mål.

I mitten av 90-talet växte Johannes Cakar upp i orten Brånnestad utanför Norrköping. Där är han uppvuxen med sina föräldrar och sina fem systrar. Johannes är näst yngst bland syskonen och minns sin barndom som väldig bra.

Som liten såg han sin pappa slita hårt eftersom han var företagare och drevs av hårt arbete, därmed blev han i ett tidigt skedde en slags förebild för sin arbetsvilja och driv. Långa dagar och sena kvällar gjorde att hans mamma ofta fick ta hand om barnen och inte hade lika mycket tid själv för att jobba.

I de tidiga tonåren märktes arbetsviljan av hos Johannes för första gången då han var fast bestämd på att han skulle ha sommarjobb och tjäna sina egna pengar. Som 15-åring jobbade han under sommaren på Wallmans Gatukök, som hans pappa äger just nu, i deras glasskiosk. Som 18-åring tog han sitt första riktiga jobb som butikssäljare på Telia.

Ovanligt intensiv takt

I dagsläget så jobbar han på Fastighetsbyrån i centrala Norrköping inför att bli fastighetsmäklare. Där började han efter årsskiftet, samtidigt som han påbörjade sin utbildning inom yrket. Alltså jobbar han i viss mån redan med det som han utbildar sig till.

– Jag fick möjligheten att komma in här och börja jobba. Tidigare hade jag visat att jag är intresserad av den här branschen och då fick jag frågan av ägaren Daniel om jag ville ta chansen, så det gjorde jag, förklarar Johannes Cakar.

När han började jobbet så inledde han också utbildningen som han läser i en ovanligt intensiv takt. Han har bestämt sig för att läsa både termin ett och två samtidigt, vilket innebär att han pluggar 200 procent, plus att han jobbar en till två dagar i veckan. Imponerande.

Handlar om disciplin

Om allting går som planerat kommer han att vara färdigutbildad i slutet av 2017. Utbildningen innebär också en hel del resande mellan hemmet, Stockholm och Malmö där han ständigt går på föreläsningar.

– Jag tror att mycket handlar om disciplin och att ha en tydlig plan för när man ska göra vad. Är man effektiv så är jag övertygad om att man lyckas kombinera studier och jobb, säger han.

Att han jobbar vid sidan av studierna ser han som positivt och att han får en större inblick i hur branschen fungerar. Hur man bemöter kunder, kontraktskrivning, husvisningar och hur den dagliga verksamheten fungerar är det som han mest får känna på än så länge. Att gå in mer på djupet senare kräver större kunskap, vilket han får från mäklarutbildningen med tiden.

Hockeyintresserad

Tidigare jobbade Johannes Cakar som Key Account Manager på hockeylaget Vita Hästen, vilket innebär att han har hand om de största kunderna när det gäller annonsering och sponsoravtal. Där jobbade han i tre års tid och slutade i oktober förra året. Det var när han jobbade här som han kom i kontakt med Fastighetsbyråns ägare Daniel och erbjudandet om att ta vägen in i branschen kom.

Innan han började på Vita Hästen var han ändå inte speciellt intresserad av ishockey, men det har ändrats med tiden.

– Jag hade faktiskt aldrig sett en match innan. Men sedan jag började jobba där är jag istället jätteintresserad av ishockey, säger han.

Kan kombinera

Som om det inte vore nog med saker som fyller Johannes vakna timmar, så är även fotbollen något som ligger varmt om hjärtat. Inte bara genom att sitta hemma och titta på, utan han är domare på division 5-matcher i regionen. Det innebär mycket resande där det ibland kan bli matcher i att vara med på även i Jönköpingstrakterna.

– Om det inte finns tillräckligt med saker att göra blir jag uttråkad, säger han.

Av de fem systrarna så bor endast två av dem kvar med Johannes och hans föräldrar i villan i Brånnestad. Drömmen långt fram i tiden är att han ska kunna öppna sin alldeles egna mäklarfirma, men han är samtidigt medveten om att det inte är särskilt enkelt att gå den vägen. Detta just för att de stora koncernerna har ett sådant stort övertag i dag. Men trots det så är det drömmen på långt sikt.

– För mig är jobb och karriären det viktigaste och att kunna bygga vidare på det. Men självklart är att skaffa familj också viktigt och något som jag självklart vill kombinera så småningom, säger Johannes Cakar.

 

Johannes Cakar

Ålder: 21

Familj: Mor, far, och systrar

Kommer ifrån: Norrköping

Bor: Brånnestad

Intressen: Fotboll och ishockey

Dold talang: Biljardkung