• Andreas Giselgren.
  • På söndag den 26 april är det säsongspremiär för Himmelstalundsloppisen.
  • Andreas Giselgren.

Mannen bakom loppisen

Andreas Giselgren har befunnit sig i Himmelstalundsloppisens bakgrund sedan start. I år firar verksamheten 25 år och för några år sedan tog han över driften efter sin mamma Birgitta Giselgren.

Från början startade det som en fristående turistbyrå, turiststationen Turistia, vid Himmelstalunds brunnssalonger. Tanken var att besökare skulle få möjlighet att använda fax, dusch och vilorum, men också få information om besöksmålet redan vid infarten till Norrköping och att de inte skulle behöva krångla sig in till turistbyrån i stan. Turistia överlevde i några år. Huset såldes till kommunen som senare sålde det vidare till Kolmårdens djurpark. I dag står byggnaden på parkeringen och inrymmer djurparkens biljettkontor.

Under tiden med Turistia hann Birgitta Giselgren etablera en loppis och den fick vara kvar även när själva turistverksamheten la ner. Trots stridigheter kring vem som skulle driva loppisen höll hon kvar vid rodret och sl äppte inte förrän det var dags att gå i pension 2009. Loppisen har under alla år varit på samma yta vid brunnssalongerna, med undantag för ett år då man prövade Marielund. Det var inte så lyckat och man gick åter tillbaka till ursprungsplatsen. Förra året utfärdades totalförbud mot att ha loppisen på den gamla platsen på grund av problem med trafik, och nu är den i stället på grusplanen 500 meter bort.

Ingen storsamlare

Trots loppisintresset är det inte någon storsamlare vi har att göra med. Huset som Andreas och frun Erika köpt i Åby är avskalat inrett och vid en första anblick finns knappt något som skvallrar om hans yrke. Han pekar ut en ljuslykta på altanen och ett par konstgjorda blommor i vardagsrummet som fyndats på loppisen, annars finns de finaste fynden i källaren.

– Musik är ett stort intresse och jag har byggt upp en egen nattklubb nere i källaren, säger han finurligt.

Vi tar en smal snurrtrappa ner från vardagsrummet och hamnar mitt i Åbys bästa villanattklubb. Den har dock ingen vidare spridning och Andreas säger att den bara finns till för att han och kompisarna ska umgås. Han är DJ och mixar gärna musiken till festerna.

– Jag har ingen ambition om att komma ut och spela, det är bara ett intresse, säger han.

Det han spanar efter på loppis är glasunderlägg, lampor och glas till baren.

Krigslexikon

Förutom grejer till nattklubben samlar han på andra världskriget-relaterade föremål och lexikon, men det är inte något han aktivt letar efter.

– De som brukar stå på loppisen vet om att jag har det intresset och de brukar ge mig lexikon. Förra året sa en gubbe att jag skulle få en ss-hjälm från andra världskriget, så den dyker nog upp i sommar. Snart har jag väl ett andra världskrigsmuseum nere i källaren också, säger han.

Flygentusiast

Hans andra stora intresse är kanske lite mer otippat. Som ung drömde han om en karriär som pilot och kompletterade alla saknade kurser. När han inte kom in la han drömmarna på hyllan. Nu har han privat flygcertifikat på att göra-listan. För några år sedan gick han med i F13 Kamratförening och i höst ställer föreningen ut bilder och information på Norrköpings stadsmuseum, Andreas är med i planeringsgruppen.

Drömmen om Amerika

Utlandsvistelser har alltid lockat honom och han har bott i USA och varit på långsemestrar i Grekland och Norge.

– Jag reste mycket till USA och bodde i Kalifornien under två perioder mellan 1994 och 1996. Då arbetade jag med att måla villor i Beverly Hills. Vid ett tillfälle råkade jag utlösa ett larm och polisen kom med dragna vapen till platsen. Det visade sig senare att husets ägare var bästa vän med Ronald Reagan, småskrattar han åt minnet.

Han har varit i USA närmare 30 gånger och det är bland annat mentaliteten som lockar.

– Jag gillar tanken på att ingenting är omöjligt. Kämpar man hårt kommer man lyckas.

Systemutvecklare

År 2000 kom han in på Linköpings universitets utbildning i systemteknik och efter examen 2006 fick han arbete på Siemens i Finspång. Där var han kvar tills i våras då han sa upp sig för att arbeta med loppis på heltid. Hittills har han inte ångrat beslutet.

 

FAKTA Andreas Giselgren

 

Ålder: 46

Familj: frun Erika och bonusdottern Nikolette

Uppvuxen: Röda Stan

Bor: Åby

Aktuell: Driver företaget Östgötamarknader som har flera loppmarknader: Himpa, Industrilandskapet, Hallarna, Nyköping, Bergs slussar och Mirum galleria.