• Mario Gomez-Sanchez och Tony Karlsson ansvarar för verksamheten inom Kulturmix. Foto: Kajsa Nilsson
  • Tony Karlsson på sång, Emerson Jonsson på kongas och Mario Gomez-Sanchez på gitarr. Foto: Kajsa Nilsson

Mångfaldsunderhållning vid Stadstornet

Den 17 maj är det Kulturmixdag i Norrköping och det bjuds på underhållning vid Stadstornet. Bakom arrangemanget står Studieförbundet Vuxenskolan och Kulturmix.

Kulturmix är ett integrationsprojekt som sedan 1974 funnits i omgångar i Norrköping, nu med Studieförbundet Vuxenskolan som huvudman. Den 17 maj kommer verksamheten ut och visar upp mångkulturell musik och dans mitt på Drottninggatan. Bland artisterna finns popsångaren Jimmie Bjurdén, pianisten Erik Aidun, latinopopbandet Consecuencia och dansgruppen Boliviakommittén. Förutom sång och dans bjuder Norrköpings cirkus och varieté på framträdanden.

– Jag kommer att göra akrobatik och jonglering. Sen tar jag med mig två personer som ska göra Diablo, alltså att de snurrar tallrikar på pinnar. Förutom det kommer jag att kompa musik på kongas, berättar allkonstnären Emerson Jonsson.

Sedan 1974

Mario Gomez-Sanchez startade Kulturmix 1974, tanken var att han skulle hjälpa sina inflyttade landsmän från Chile med att fylla i formulär, gå till polisen, ta kontakt med kommun och försäkringskassan och liknande uppgifter. Med tiden har det utvecklats till någonting större och nu arbetar Kulturmix mycket med föreläsningar om integration med musik- och dramainslag. Till hjälp har Mario Gomez-Sanchez kollegan Tony Karlsson.

– När vi är ute och föreläser pratar vi om vad integration är för varje person. När barnen lär sig svenska fortare än föräldrarna blir det ombytta roller. Under Kulturmixdagen sysslar vi bara med kultur. Kulturutbyte via musik och teater är en del av integrationen. Det viktiga är gemenskapen mellan olika kulturer, hävdar Mario Gomez-Sanchez.

Ekomix

I samma lokaler som Kulturmix på Butängen finns ett litet laboratorium vid namn Ecomix som tillverkar ekologiskt hållbara hudvårdsprodukter. Även den verksamheten kommer att finnas representerad under Kulturmixdagen och visa upp och sälja sina tvålar och cerat.