• Adriana Holm Hammarskiöld,
  • Sjölivskurserna är fortsatt stora i Norrköping, även om italienskan vuxit sig starkare.Foto: Kajsa Nilsson
  • Nytt för i år är grundkurs i fågelskådning, berättar Adriana Holm Hammarskiöld. Foto: Kajsa Nilsson
  • Sjölivskurserna är fortsatt stora i Norrköping, även om italienskan vuxit sig starkare. Foto: Kajsa Nilsson

Många vill lära sig italienska

Precis som överallt går det trender i kurser, det bekräftar Adriana Holm Hammarskiöld, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan i Norrköping. Just nu är det många som vill läsa italienska och som vanligt är det stort tryck på kurserna inom sjöliv.

– Vi på Medborgarskolan här i Norrköping har alltid många kurser inom sjöliv och språk men man märker att det går trender bland språken. Nu har italienska varit populärt ett tag, vi hade tre grupper i italienska under hösten 2014, berättar hon.

Resa till Italien

Även om det ännu är ett tag kvar till kursstart tipsar hon om höstens italienskakurs som avslutas med en resa till Italien.

– Vår lärare Katia Losanno kommer från södra Italien och kommer att ta med sig kursdeltagarna till Italien under skördetid i höst. Den kursen inriktar sig mot italiensk kultur och mat, berättar Adriana Holm Hammarskiöld entusiastiskt.

Anpassar utbudet

Kursutbudet skiljer sig stort mellan Medborgarskolans olika utbildningsorter. I Norrköping finns exempelvis inte dans med på programmet, trots att det är en av de viktigaste kurserna i andra städer.

– Man måste anpassa sig efter vad det finns för konkurrenter på orten och vad eleverna vill lära sig. På så sätt skräddarsyr vi kurserna efter vilken ort det är. Här i Norrköping finns det redan flera duktiga dansskolor, säger hon.

Mindfulness i vår

Nytt för i vår är en grundkurs i ornitologi, fågelskådning för nybörjare. Dessutom kommer mindfulness-experten Cecilia Åkesdotter hålla en trestegskurs i ämnet ”för kvinnor mitt uppe i livet”. Den kursen ges i både Norrköping och Linköping.

– Att läsa kvällskurser är ett fantastiskt sätt att lära sig något nytt tillsammans med andra människor. Vi har dessutom många studiecirklar där folk träffas i våra lokaler eller hemma hos någon och ägnar sig åt ett gemensamt intresse, avslutar hon.