• Louise Kjeldsen, Matilda Köpcke, Ebba Delsol, Vilhelmina Björkling, Elin Sjulgård, Malin Stenström och Liv Bossuyt tog initiativ till träffen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Filippa Jonsson, Linnea Anckers och Karolin Storck är överens om att man är feminist om man vill att alla ska ha det jämställt. Foto: Kajsa Nilsson
  • Cirka 50 personer kom till den första uppstartsträffen. Foto: Kajsa Nilsson

Många unga feminister

Nu har Feministiskt initiativs ungdomsorganisation fått fäste i Norrköping. I våras utlyste Unga feministers riksorganisation att de ville ha 1000 medlemmar, nu är det målet nått och man strävar efter att engagera ännu fler. Förra veckan hölls ett uppstartsmöte på studentboendet Vattentornet i Norrköping och det lockade cirka 50 personer.

Både Matilda Köpcke och Elin Sjulgård såg att behovet fanns och utom varandras vetskap kontaktade de huvudorganisationen för att sätta igång verksamheten i Norrköping. Tillsammans med fem andra unga tjejer tog de initiativ till träffen som skulle komma att locka 50 personer.

– Feminism är till för alla eftersom sexism finns överallt, det handlar inte bara om tjejer, säger Matilda Köpcke och de andra tjejerna fyller i att det även handlar om att arbeta mot andra förtryck, till exempel sådana som är relaterade till etnicitet och sexualitet.

Inte vänster eller höger

För Unga feminister handlar inte frågan om en placering på den vanliga politiska skalan mellan vänster och höger. Istället önskar de att alla partier ska arbeta hårdare med feministiska frågeställningar.

– Om vi i gruppen skulle tycka likadant så skulle vi inte komma någon vart, säger Ebba Delsol.

Ut på stan

Under uppstartsmötet fick deltagarna möjlighet att diskutera vad de vill använda organisationen till.

– Jag vill ut, utanför det här rummet och göra saker, säger universitetsstudenten Linnea Anckers och lyfter fram att de exempelvis kan bjuda in föreläsare och göra aktioner på stan.

Lyckas lokalorganisationen rekrytera många medlemmar väntar ett efterlängtat möte.

– Just det, jag får ju inte glömma det viktigaste, om vi blir fler än 25 medlemmar här i Norrköping så kommer Gudrun (Schyman) hit, säger Elin Sjulgård när hon beskriver verksamheten för besökarna.