• Sjöräddningshunden Orka är Sveriges första av sitt slag. Här nosar hon efter en försvunnen dykare.
  • Kajen var proppad av människor som ville få en skymt av Orka.
  • Olle Hermanson vill gärna se fler tjejer inom Kustbevakningen.
  • Martin Törling undersöker de stora bojar som används för att markera vrak tillsammans med dottern Lisa och hennes kompis Felicia.
  • Många Norrköpingsbor kom till Pampushamnen under lördagen.

Många kom för att se Orka rädda liv

I lördags öppnades Pampushamnen upp för besök och många hade kommit för att se sjöräddningshunden Orka demonstrera en räddningsaktion.

En stor publik hade samlat sig på kajen för att se schäfertiken Orka nosa upp den försvunna dykaren. Trots att dykaren befann sig under vattenytan klarade Orka av att på kort tid få upp spåret. Orka är Sveriges första sjöräddningshund som med sina 250 miljoner luktceller får vittring oavsett om det är tät dimma eller svart mörker.

Kustbevakningen på plats

Olle Hermanson fanns under dagen tillgänglig för att svara på frågor om Kustbevakningen, ett arbete som innefattar en rad olika arbetsuppgifter.

– Just nu pågår jakt av sjöfågel och vi jobbar med att se så att jägarna har jaktlicens, vi ser också till att vandringslaxen som ska upp och leka inte blir uppfiskad. Vi gör även tillsyn i naturskyddsområden, arbetar med sjöräddning och miljöräddning, berättar han.

Gles styrka

Med så många arbetsuppgifter kan man tro att Kustbevakningen har många båtar ute i tjänst, faktum är att det är ganska glest i området.

– Vi håller till vid Fyrudden i Gryt, de närmsta kustbevakarna som vi arbetar med finns i Oxelösund och Västervik. I vårt områdes uppdrag ska det alltid finnas en båt ute i tjänst, säger han.

Vill ha fler tjejer

Att arbeta inom Kustbevakningen kräver att man har gått sjömansutbildning och Olle Hermanson menar att det tyvärr är få tjejer som söker sig till yrket.

– Just nu består vår styrka av 500 personer i Sverige och 20 procent av dem är tjejer. Målet är att åtminstone 30 procent ska vara tjejer.

Såg skylt på stan

Att besöka hamnen var populärt och många busslaster med nyfikna Norrköpingsbor körde in på hamnområdet.

– Jag såg skyltar på stan och blev nyfiken, säger Martin Törling som var där tillsammans med dottern Lisa och hennes kompis Felicia.

– Det var roligt när vi fick gå in i en traktor och trycka på knappar, berättar Lisa.