• Tina Stråhle, Caroline Eriksson, Veronika Söderwall och Pia Wernmarker är fyra av de totalt 15 personer som producerar färggranna textilier i butiken Makalös på Drottninggatan i Norrköping. Foto: Leif Larsson

Makalöst fin och färgglad butik

Två steg innanför dörren möts besökaren av textilprodukter i en effektfull färgexplosion. Butiken Makalös i Norrköping bjuder både på granna lapptäcken, kulörta väskor och kuddar samt gulliga barnmöbelset.

– Makalös har funnits under annat namn och på annan plats förut. Nu har vi mycket större lokaler som är mer centralt placerade, berättar Lena Lönn, en av arbetsledarna.

Butiken med intilliggande syateljé tillhör dagligverksamheten i Norrköping. Tre arbetsledare och 15 flitiga och noggranna producenter av tygsaker huserar här. Det är bara att syna textilierna i sömmarna för att inse det fina arbetet. Butiken öppnade i början på maj efter några månader av iordningställande.

– Här syr vi de textilprodukter som finns i butiken. Dagligverksamheter på andra håll i kommunen säljer också sina saker här, förtäljer Lena Lönn.

Lapptäcken är bäst

Det är en luftig butik med trevligt inredda miljöer för produkterna. Som finns i mängd. I syateljén produceras grytlappar, förkläden, kuddfodral, väskor, spishanddukar, underlägg. För att nämna en del.

– Vi tar både emot beställningar i våra egna tyger och gör sådant som vi tror folk vill ha, upplyser Lena.

I ateljén är Caroline Eriksson i full färd med att sy ett lapptäcke.

– Att sy lapptäcken är det roligaste, förklarar hon och visar upp några av sina läckra verk som hänger i affären.

Det är täcken till enkelsängar för vuxna. Det är 14 lappar på bredden och 23 på längden, 14 x 23.

– De tar omkring tre veckor att sy ett täcke. Men det kan variera, påpekar Caroline.

Säljs egenhuggen ved

Butiken är öppen på vardagar och varje dag är arbetsstyrkan på plats, syr och sköter butiken. Och det säljs således annat än bara textilier i lokalerna. Även prydnadssaker, tvål, smycken, mattor och till och med egenhuggen ved från dagligverksamheten i Kolmården.

– Vi har inte haft öppet så länge men hoppas och tror att det ska gå bra, avrundar Lena Lönn.