• Den 4 november var Magnus Sundqvist och hans Tingsryd på besök i Himelstalundshallen för att möta Vita Hästen. Ett möte som Norrköpingslaget vann med 6-3. Foto: Max Elofsson
  • I båset. Magnus Sundqvist gör sin andra säsong som tränare för Tingsryd AIF. Foto: Max Elofsson

Magnus återvände – fast i motståndarbåset

Sedan säsongen 2015/2016 är Norrköpingsbekante Magnus Sundqvist tränare för hockeylaget Tingsryd AIF i Hockeyallsvenskan. Under ett möte med seriekonkurrenten Vita Hästen tog vi ett snack med Magnus för att höra vad som har hänt sedan han lämnade Norrköping för 20 år sedan.

Under förra säsongen gick nykomlingen Tingsryd som tåget och slutade tvåa i Hockeyallsvenskan. I år har de också börjat starkt och är fast förankrade i toppen. I början av november möttes Tingsryd och Vita Hästen hemma i Himelstalundshallen och det blev tredje gången som Magnus återvände hit.

– Vi var ju här två gånger förra säsongen och så nu då. Jag kommer ihåg första gången och det var speciellt i och med att man har varit här mycket och sett på matcher med min son, säger Magnus Sundqvist.

Tidigare spelade en av hans söner för Vita Hästen, precis som han själv gjorde under klubbens storhetstid. Från 1989 och fram till konkursen 1996 var Magnus Sundqvist en fruktad försvarare som även hade varit med och tagit upp Frölunda i Elitserien och hunnit spela i Mora och moderklubben Fagersta AIK. Den högsta nivån han spelade på var i Hockeyallsvenskan, eller Division 1 som det kallades för då.

Hockey och fotboll

Under en period i tonåren var han även med i ungdomslandslaget i fotboll och det blev en övervägning av vilken av sporterna han skulle satsa på.

– Jag var egentligen bättre i fotboll än ishockey men hockeyn var ju roligare tyckte jag. På den tiden var det inte så många lag som tog emot 16-åringar så jag hade fler anbud från hockeyklubbar som ville ha mig med, säger han.

Vid 39 års ålder slutade han som spelare och inledde karriären som tränare istället. Då representerade han Rødovre Mighty Bulls i danska ligan och samtidigt som han spelade för klubben så tränade han ett knattelag i föreningen. Då fick han tränarerfarenhet samtidigt som han spelade ishockey. Till slut blev han tränare för Danmarks U20-landslag. Det ledde sedan vidare till att träna Stjernen i norska ligan och sedan upptäcktes Magnus av Tingsryd.

– Allt har ju sin tid. När jag spelade i Vita Hästen hade vi ett väldigt bra lag varje år. Det var en av mina bästa tider i min karriär, säger han.

Älskar Norrköping

Numera bor han i Tingsryd medan barnen bor lite överallt. Hans två yngsta barn bor i Köpenhamn med sin mor för det mesta, men i och med att den äldsta sonen och flera vänner bor här i Norrköping så besöker Magnus staden emellanåt och känner fortfarande att det är ett andra hem.

Under förra säsongen var Tingsryd nykomlingar i Hockeyallsvenskan och gjorde oväntad succé när de slutade tvåa och var nära att ta klivet upp i SHL. Därefter har snacket handlat om ifall de ska fortsätta leverera på den nivån.

– Jag anser att vårt lag inte är sämre i år. Men det är mycket som ska klaffa och få alla att prestera sitt max, avslutar Magnus Sundqvist.

Hur gick matchen då? Jo Vita Hästen slog Tingsryd med 6-3.

Magnus Sundqvist

Ålder: 50

Bor: I Tingsryd

Kommer ifrån: Fagersta

Barn: Markus, 25, Linus, 9 och Thea, 4

Dold talang: Grillmästare