• De pigga grabbarna bakom sjöfararuppvisningen. Foto: Julia Kimell

Magiskt på Tyska torget

Nu på fredag är det premiär för Norrköpings ungdomscirkus show En magisk resa, på Tyska torget. De konstaterar själva att cirkus är hetare än någonsin, och tvingas säga nej till barn som vill börja.
I den fullspäckade showen visar alltifrån förstaklasselever till halvprofessionella tjugoåringar upp sig. 17-åriga Melker Eriksson är ledare i akrobatik, och själv aktiv sedan tio år tillbaka. Specialiteterna är framför allt enhjuling, volter och akrobatik.

Under vinter, höst och vår ligger gänget i träning och det är först 2-3 månader innan showen som det tekniska finliret börjar.

Melker och hans gossar kör sin uppvisning som börjar närmar sig slutversion. Det börjar med att killarna hoppar på trapets helt vanligt tills oväntade saker börjar hända. Folk snubblar, gömmer sig i plinten och så blir det slagsmål.

– Det är typ jag som planerat just denna show, och tagit inspiration från ganska många ställen, bland annat en liknande föreställning jag själv var med i som barn, säger han.

Luftglamour

Norrköpings ungdomscirkus har omkring 120 barn och unga aktiva och man måste konstatera att Norrköping är en riktigt bra cirkusstad, med en stark uppvisningsplattform i och med Tyska torget.

Det finns trampett, akrobatik, luftakrobater, jonglering, pyramidbygge och mycket annat. Man är med i en grundgrupp och så kan man göra annat på sidan av. Spänst och fysik är viktigt i det mesta.

Intensivt

Pojkarna flämtar ut efter ännu en repetition.

– Okej, vila nu två sekunder så kör vi en gång till, ropar Melker ut. Och du, ta emot mer med händerna under dina kraschar.

Detta nummer har sjömanstema, så på slutet seglar de faktiskt iväg.

– Det roligaste med cirkus är att man får träffa så många vänner, och så kan vi få påverkar programmet och göra lite vad man vill, säger en av grabbarna.

Showen som varje år sätts upp på Tyska torget och även i Västervik går fram till den 31 maj. Nu hoppas man slå fjolårets besökarrekord.