• För tio år sedan lämnade finspångssonen det trygga toppjobbet inom Monster för att starta Platinumcars. Förra året omsatte företaget 180 miljoner kronor.
  • Sigge tillsammans med projektchefen Mats Lundkvist från NCC.
  • Det påkostade bygget vid E4 är genomtänkt in i minsta detalj.

Lyxbilhandlaren från Finspång

Under tio år har Sigge Bilajbegovic köpt in och sålt lyxbilar i Norrköping, kunderna finns i hela Europa och består av både vanliga människor och kändisar. Just nu pågår arbetet med att färdigställa nya lokalen precis vid E4 på Jursla industriområde och under helgen den 17-18 maj är det officiell invigning för den 4 000 kvadratmeter stora bilhallen. Inte en vinkel är rät i det påkostade bygget.

Efter att ha startat Manpower i Norrköping klättrade Sigge Bilajbegovic till i Europaledningen för rekryteringsföretaget Monster. När hans mentor gick bort i tsunamikatastrofen 2004 tog Sigge beslutet att lämna Monster. Han började sälja bilar hemma på garageuppfarten och det var vid den tiden få som trodde på affärsidén. När han ansökte om lån på banken blev svaret blankt nej. Nu uppger han att företaget omsätter 180 miljoner kronor och växer stadig.

– Om fem år ska vi omsätta en miljard, hävdar vd:n kaxigt.

Ända sedan tonåren har säljaren funnits inom honom och han startade sin karriär med att sälja prenumerationer för lokaltidningen i uppväxtorten Finspång. Ungefär ett år efter att sista gymnasieprovet var skrivet tog han den röda Volvon som han fått i studentpresent och flyttade in till Norrköping. Sedan dess har han stannat.

Dammsugarförsäljare

Det kanske mest vågade yrkesval han gjort var när han beslutade sig för att pröva lyckan som dammsugarförsäljare.

– Tänk dig själv att ringa på hos folk klockan nio på kvällen för att sälja en dammsugare för 15 000 kronor. Jag jobbade kvar där i två och ett halvt år och var en av de bästa på att sälja dammsugare i Sverige, vissa av mina rekord står sig fortfarande. Det var tufft men jag lärde mig otroligt mycket genom det jobbet, berättar Sigge Bilajbegovic medan han visar runt i den nya bilhallen.

Golvet består av spegelblanka granitplattor och trappan upp till kontoret är av ek. Under granitgolvet ligger 1,6 mil golvvärme och hela huset har försetts med innertak med intelligent belysning. Ytterväggarna är tillverkade i pärlemorskimrande material som gnistrar i solen. Hittills har han spräckt budgeten sex gånger.

– Visst hade jag kunnat välja billigare material men jag vill inte göra avkall på något. Allt är genomtänkt och miljöanpassat, förklarar Sigge. Vid fönstren mot E4 har ett podium byggts och där kommer de allra finaste bilarna stå uppställda.

– Den finaste bilen vi har inne för tillfället är en Lamborghini Aventador för 3,2 miljoner kronor. Det är den enda som är till salu i Sverige just nu, säger han och ler.

Självklart är säkerheten viktig för en verksamhet med så dyra bilar. Sigge berättar att de har såväl larm som kameror ute och inne. I staketet som omgärdar parkeringen strömmar 70 000 volt.

– Säkerheten är lika bra som på bank, skillnaden är bara att vi inte har något valv, säger han.

Fullservice

Det finns plats för 150 bilar i hallen och därtill kommer den gamla lokalen inne i Norrköping finnas kvar och användas till försäljning av inbytesbilar. I nya hallen kommer 15 personer arbeta med försäljning, service, bilvård och administration. Med det strategiska läget vid avfarten från E4 finns det planer på att framöver starta en egen bensinmack med restaurang i anslutning till bilhallen.

Handplockade bilar

Alla bilar som säljs på Platinumcars är handplockade av Sigge själv och han åker ofta på inköpsresor till både USA och Tyskland. I Tyskland finns den största marknaden. Det finns inte några särskilda märken som säljer bättre än andra utan det är helt beroende av kundernas tycke och smak.

– Många väljer att byta in sin gamla bil mot något finare och ibland går det att göra riktiga fynd bland de inbytta bilarna.

Minnen från Finspång

Trots att det är väldesignade Porschar, Ferraris och Lamborghinis som står uppställda i bilhallen drömmer han om att åter få äga sin gamla Volvo 240. Den bär på många minnen från tiden då Michael Jacksons ”Bad” dånade på hög volym och wunderbaum-granen dinglade från backspegeln under varv efter varv runt i Finspång.

– Jag hade en cd-spelare stående på instrumentbrädan som jag kopplade till bilens högtalarsystem med en sladd och ett kassettband. Det vore roligt att köpa tillbaka den bilen om den finns kvar, men den är nog skrotad nu, säger Sigge.

Vill expandera

Ont om drömmar har han knappast. Stora mål och visioner för företagets expansion är nog nödvändigt för att våga ro i hamn ett så stort projekt som bygget ute i Jursla.

– Vi är störst i Sverige när det gäller att köpa in och sälja sport- och lyxbilar, men för att lyckas omsätta en miljard om året behöver vi expandera mer. Jag tänker mig Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn och kanske Hamburg. Det går, bara man orkar, avslutar han.

 

Fakta Sejad ”Sigge” Bilajbegovic

Ålder: 40 år

Bor: Norrköping

Intressen: Racketsport och kampsport

Uppvuxen: Finspång

Gör: Vd och ägare för Platinumcars

Bakgrund: Startade Manpower i Norrköping, har suttit Europaledningen i rekryteringsföretaget Monster, driver Platinumcars sedan tio år tillbaka.

Aktuell: Öppnar ett av Sveriges största sportbilcenter vid E4 på Jursla industriområde