• Carl Adam Tillberg bjuder tillsammans med Marcus André in Norrköpings pojkar, killar och män till att samtala om mansrollen genom konceptet #killmiddag. Foto: Mohammed Kabab
  • Carl Adam Tillberg bjuder tillsammans med Marcus André in Norrköpings pojkar, killar och män till att samtala om mansrollen genom konceptet #killmiddag. Foto: Mohammed Kabab

Lyfter mansrollen med middag

De vill slå hål på machokulturen och få män att våga prata om hur det är att vara man. Nu ställer Carl Adam Tillberg, tillsammans med Marcus André från föreningen Good News of Norrköping, till med konceptet #killmiddag.

– I och med #metoo fördes debatten om manlighet, sexuellt våld och kvinnoförtryck upp till en helt ny nivå. Vi tyckte det var läge att bjuda in till en killmiddag, säger Carl Adam Tillberg.

Konceptet killmiddag skapades av organisationen Make Equal som en reaktion på frustrationen som väcktes av sexuella övergrepp på sommarfestivaler. Ambitionen med killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva för att förändra jargong och attityder.

Samarbetar

Duon möttes i en diskussionstråd på Facebook och kom fram till att de ville arrangera en killmiddag, sedan dess har det legat på lut och den 10 december är det dags för lättare förtäring, dryck och goda samtal i Good News of Norrköpings lokaler på Plankgatan.

Den som vill kan anmäla sig via evenemanget på Facebook, men alla är välkomna vid tillfället.

– Vi tror inte att vi kommer att nå den som faktiskt skulle behöva prata med andra män. Det här är beteenden som förknippas med mycket skuld och skam, säger Carl Adam.

Självupplevt

Han vet vad han pratar om. Efter att under hela sitt vuxna liv ha missbrukat, utövat våld och kvinnoförtryck är han sedan ett och ett halvt år nykter och arbetar aktivt med sin personliga utveckling.

Samtalsämnen för den planerade killmiddagen är fortfarande öppna, men Carl Adam planerar att inleda med någonting lättsamt.

– Vi hoppas att det här ska bli ett regelbundet inslag. Vi kommer inte rädda världen men om vi bara kan få en person att tänka till med det här så har vi gjort skillnad.

 

Killmiddag

Killmiddag är ett sätt för män att i en trygg miljö kunna umgås och prata om hur det är att vara snubbe utifrån olika teman. Varje middag följer ett samtalschema och allt som sägs i gruppen stannar där.