• Talking heads, skapad av Viktor Vicsek från Ungern. Två stora huvuden som kommunicerar med varandra. Foto: Max Elofsson
  • Sofia Backman, marknadskoordinator på Upplev Norrköping känner sig nöjd. Foto: Max Elofsson
  • Mer effektfullt kvällstid. Uniting Lightstar kan allmänheten vara med och påverka hur den ska lysa. Foto: Max Elofsson

Lyckat för ljusfestivalen

Under första helgen på det nyinringda året så avslutades det så omåttligt populära Norrköping Light Festival. Under en och en halv månads tid har innerstaden lysts upp av speciella installationer som nu har plockats ner.

För andra året i rad arrangerades Norrköping Light Festival i staden. Tanken med Norrköping Light Festival är att skapa mer ljus i de annars så mörka månaderna av året. I år pågick det mellan 27 november 2016 och 8 januari 2017.

Målsättningen nådd

Inför uppbyggnaden av de totalt tolv ljusinstallationerna så sa Sofia Backman, marknadskoordinator på Upplev Norrköping, att det kändes roligt att det blev av igen och det var en målsättning som de nu hade uppfyllt. Nu efteråt sammanfattar hon det som lyckat.

– Jag har upplevt att det har varit väldigt uppskattat av Norrköpingsborna och alla andra som kommit för att se installationerna, säger hon.

Flera nya

Förra året var det elva olika ljusinstallationer och konstverk som lyste upp innerstaden och framför allt längs med Strömmen i Industrilandskapet. Konstverken var skapade av både nationella och internationella konstnärer och ljusdesigners. Tre av dem gjordes av lokala konstnärer och ljusdesigners och åtta av dem hämtades från Amsterdams ljusfestival.

I år hade de utökat med en installation och åtta stycken var helt nya från förra året. Däremot var inga av dem lokalt gjorda utan samtliga tolv hämtades in från Amsterdam Light Festival.

Återkommer

Något som Sofia Backman har märkt under tiden är att de guidade turerna fortsätter att vara populära och säger att det lär bli av igen nästa vinter.

– Jag är överlag mycket nöjd med årets Norrköpings Light Festival och vi har börjat förberedelserna inför nästa gång redan nu, säger hon.