• Cirkus Prütz spelar på Lucille. Foto: Joakim Fransson
  • Precis som Slidin Slim och Eric Hansson gör. Foto: Pressbild
  • Olof Wikström och Christer Öjring bjuder på bluesiga kvällar. Foto: Jerry Prütz
  • Roffe Wikström kommer till Finspång 24 mars. Foto: Pressbild

Lucille bor i Finspång

Den 27 januari kommer bluesen åter till Finspång då det blir premiär för Lucille Blues Club i Hugos och Kulturhusets lokaler. Bakom satsningen står just Kulturhuset, Hugos och Skrikhult productions. På menyn finns bluesveteranen Roffe Wikström och Linköpings egen blueskung Slidin Slim.

Blues har alltid fungerat bra i Finspång menar Christer Öjring, kultursamordnare i just Finspångs kommun och får även medhåll av rutinerade bokningsräven Olog Wikström från Skrikhult Productions som är den som sätter artisterna på klubben. Patrik Persson på Hugos försäkrar att det kommer att råda en mysig och intim stämning på Lucille och under premiären den 27 januari då välkända bluesmannen Slidin Slim, eller Anders Landelius som han heter när han går på gatan som en vanlig man, och Eric Hansson kommer och tar med sig sin färska platta "Better late then never" och framför låtar från den, bland annat.

Slidin slim öppnar

Öppnar kvällen gör Cirkus Prütz med medlemmar från The Quill, W.E.T och Electric Boys. Bandet har funnits sedan sent 2011 och haft några olika sättningar. Lättast är att beskriva deras musik som bluesrock med 70-talskänsla. Det låter lite som ZZ-Top, Rory Gallagher och de gitarrhjältar som fanns på den tiden. Bandet är rutinerat och kanske ett av de band som jobbar hårdast i Sverige med nära 40 spelningar landet runt per år.

Roffe Wikström

– Sedan blir det en kväll till den 24 mars och då spelar veteranen Roffe Wikström blues på svenska, berättar Olof Wikström och ser nöjd ut med den bokningen.

Roffe spelar inte så mycket längre som han gjorde en gång i tiden och han är något mera mer sparsam med gigen.

– Vi är verkligen glada att kunna erbjuda publiken Roffe Wikström som är något av en legend inte bara för bluespubliken i Sverige utan även i hela Skandinavien. Det är de kvällar som blir nu i vår men vi kommer köra vidare i höst och förhoppningsvis kommer vi inom en inte alltför avlägsen framtid kunna berätta om vilka artister som kommer i höst, menar Olof Wikström vidare.

Namnet Lucille då? Var kommer det ifrån?

– Vi tyckte det var ett både passande och lite kul namn med dels kopplingen till Little Richards klassiska låt med samma namn från 1956, dels BB Kings mytomspunna Gibson ES-335 gitarr som han kallade för Lucille, förklarar Christer Öjring avslutningsvis.