• Steven Meza Cedeno och Ronny Ståhling tror på förslaget. Foto: Max Elofsson
  • Sophia Jarl, oppositionsråd Moderaterna i Norrköping. Bredvid henne 19-åriga Aymen Alzubidi. Foto: Max Elofsson

Lovskola ska minska arbetslösheten

Under onsdagen presenterade Moderaterna i Norrköping ett förslag för hur kommunen ska handskas med arbetslösa ungdomar. Kommunen och näringslivet ska samarbeta mer och tillsammans skapa minst 200 sommarjobb.

Norrköping är en av de kommunerna i Östergötland med allra högst ungdomsarbetslöshet och nu förslår Moderaterna ett förslag om hur fler ungdomar ska välja en bra framtid och inte välja vägen in i kriminalitet.

– Vi vill fokusera på det som är allra viktigast, att man skaffar ett jobb så man kan försörja sig själv, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

Lovskola

Inför sommaren 2017 vill de skapa omkring 200 sommarjobb som ska bli ett första steg in på arbetsmarknaden för dem som i dag inte har klarat av de nationella målen för grundskolan. Det gäller även för dem som redan går på gymnasiet men ligger i riskzonen att hoppa av sitt gymnasieprogram.

Sommarjobben ska kombineras med en särskild lovskola så att de både jobbar och studerar samtidigt. Under vårterminen blev nästan 300 Norrköpingselever underkända i grundskolan. Att de möter erfarna pedagoger ser de som väldigt viktigt för att få ungdomarna på rätt bana igen.

– Om man inte har gymnasiekompetens i dag kommer man ingenstans i dag och 300 elever som inte blir godkända är en väldigt hög siffra, säger Ronny Ståhling från Ett drogfritt Norrköping.

Goda exempel

De tre ungdomarna Aymen Alzubidi, Steven Meza Cedeno och Simon Westlund har alla fått rätsida på sina liv och som numera har en annan syn på framtiden tack vare pedagogisk hjälp.

– Det är viktigt att vara ansvarsfull och kommer i tid och så. Jag vill bli byggnadsingenjör och pluggar nu upp mina gymnasiebetyg på Komvux för att en dag kunna bli det, säger Steven Meza Cedeno.

Ronny Ståhling beskriver de alla tre som goda exempel på att det går att komma tillbaka på rätt väg igen bara man prioriterar rätt.