• Erik Garberg från Löt och Ingvar Gustavsson från Eklunds chark är nöjda med den nya korven. Foto: Kajsa Nilsson

Löt och Eklunds gör killingkorv

Löt gårdsmejeri samarbetar med andra lokala aktörer och har tagit fram en ny korv gjord på killingkött. Korven blev klar i måndags och började serveras på restaurang De Klomp i Linköping med en gång.
Bakom samarbetet står Löt gårdsmejeri i Gammalkil, Vikbolandsstruts slakteri och Eklunds chark i Linköping. Den färdiga produkten verkar enligt getproducenten Erik Garberg passa till det mesta, framför allt som tilltugg till whiskey och öl eller som för- eller efterrätt.

Island inspirerar

Idén har funnits med länge och ett besök från Island övertygade honom att göra egen korv.
– Hon hade gjort getkorv och följde med på möte till Eklund, säger Erik Garberg som är stolt över sin nya produkt. Korvexperten Ingvar Gustavsson på Eklunds chark verkar också nöjd med resultatet.
– Det är första gången som vi gör korv på getkött och jag tycker att det blev bra, säger han.

300 korvar

Från början trodde de att de skulle vara tvungna att blanda i griskött men det visade sig räcka med det befintliga köttet från killingarna. 60 kilo kött blev 300 korvar som nu finns till servering hos De Klomp. Korven är smaksatt med enbär, vitlök och svartpeppar.
Som getostproducent är det framför allt djuren av honkön som är intressanta. Därför måste killingarna tas om hand. Att göra killingkorv är ett sätt.
– Killingkött är kvalitetskött. Billigt blir det inte, säger Erik Garberg och berättar att djuren som slaktats för denna förädling var två månader gamla. Till nästa omgång kan man låta djuren växa till sig lite.
– Upp till ett halvår gamla killingar är inga problem, fyller Ingvar i. Djurens välmående fram till slakt är viktigt för Erik Garberg och Löt gårdsmejeri. Han väljer slakteri med omsorg och hittade Vikbolandsstruts slakteri.
– Djuren blir bra omhändertagna och vi kan leverera kort inpå slakt. Det känns bra att lämna djuren dit. Man ska veta var produkterna kommer ifrån och det vet man med denna korv, säger han.