• Anders Kleist och Elmina Saksi leder tillsammans träningarna i Vrinneviskogens terräng. Foto: Kajsa Nilsson
  • Traillöpningen sker till stor del på mindre stigar i skogen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Elmina Saksi brukar bege sig ut på löptur tillsammans med sonen Einar, snart tre år gammal. Foto: Kajsa Nilsson

Löpning bland stockar och stenar

Med Team Nordic Trail förflyttas löpningen ut i terrängen och istället för att hålla sig till de upptrampade löpspåren finner de sina egna vägar genom skogen. Under hösten utforskar de Vrinneviskogens terräng.

– Jag älskar att springa och gillar att vara ute i naturen, berättar Elmina Saksi som är tränare för nybörjargruppen i Norrköping. Förutom att vara tränare för Team Nordic Trail driver hon bloggen och konceptet Föräldrafitness där hon hjälper nyblivna mammor att komma igång med träningen efter graviditeten.

Tillsammans med prisbelönta löparen Anders Kleist ska hon arrangera löpträning i skogsmiljö en gång i veckan.

Gammal orienterare

– Jag orienterade som liten och springer diverse olika distanser, berättar Anders Kleist och tillägger att just terränglöpning lämpar sig för att undvika skador i fötter och knän eftersom steget inte blir lika statiskt som vid löpning på asfalt.

För en och en halv månad sedan placerade han sig som etta i den prestigefyllda tävlingen Fjällmaraton genom att på tiden 3:25:55 ta sig runt den 43 kilometer långa och kuperade banan.

Lampa och stabila skor

Att mörkret smyger sig på skrämmer inte löparentusiasterna, det finns ju alltid lampor. I början kommer deltagarna att få möjlighet att låna lampa och mycket mer utrustning än så behövs inte.

– Ett par stabila skor är bra, barfotaskor passar inte riktigt. Annars behöver man inte så mycket. Vanliga träningskläder går bra och när det blir kallt kan det vara bra med långbyxor, säger Elmina Saksi.

Träningen riktar sig till såväl nybörjare som proffslöpare och den rekommenderade lägsta åldern är 16 år.