• Kristina Forsberg med ett nyfött lamm. Hon driver Fröö Gård tillsammans med maken Lars-Åke Gustafsson och i verksamheten ingår uppfödning av nöt och lamm för köttproduktion samt spannmålsodling. I gårdsbutiken säljs köttbitar och charkuteridetaljer från gårdens djur. Foto: Leif Larsson
  • Johan Karlsson är anställd på Fröö Gård i Norsholm som bland annat sysslar med nötköttsproduktion. Här är han bland djuren som är av raserna Aberdeen Angus och Simmental. Foto: Leif Larsson
  • Här står Kristina Forsberg i Fröö Gårds gårdsbutik. Här säljs bland annat köttbitar och charkuteridetaljer från gårdens djur. Foto: Leif Larsson

Lokalproducerat kött från Fröö

Saftigt och smakrikt. Det kännetecknar nötköttet som kommer från djuren på Fröö Gård i Norsholm. Kvaliteten grundar sig i hur korna föds upp. Tanken är att både få ett bra pris hos slakteriet och framförallt ge konsumenterna en fin produkt.

Paret Kristina Forsberg och Lars-Åke Gustafsson driver Fröö Gård tillsammans med den anställda duon Johan Karlsson och Mats Rosén. Gården är perfekt placerad mitt i en triangel mellan Söderköping, Norrköping och Linköping. Här föds det upp nötdjur av raserna Aberdeen Angus och Simmental och får av raserna Texel, Suffolk och Dorper. Man har också åker på 450 hektar där 125 hektar består av gräs, som blir foder till djuren, 200 hektar höstvete, 70 hektar höstraps och en del vårgrödor. På gården finns det också en gårdsbutik som säljer kött från gårdens nötdjur och lamm, griskött från granngården Lunnebjörke och dessutom lite annat som ägg och rapsolja och ett speciellt mjöl som Fröö Gård tog fram för över 20 år sedan.

Bästa kvalitén

Nötköttet är en central del i verksamheten. Kristina och Lars-Åke har en strategi för hur köttet, som säljs under namnet Fröö naturbeteskött, ska bli av bästa tänkbara kvalitet. Vanligt förfarande hos köttproducenter är att få djur att växa så snabbt som möjligt per dag och insatt foder. Förut fanns lite av det tänket på Fröö Gård men nu har man bytt metod.

– Vi tycker inte att det är riktigt rätt att det bara ska gå snabbt och att man producerar slaktkroppar som passar hos slakteriet och ger ett bra pris där. Nu ser vi till att även ta fram en bra produkt för konsumenterna. Vi använder därför i stort sett inget kraftfoder utan djuren äter grovfoder, gräs, klöver och ensilage och växer därför långsammare och det ger mer fett i muskulaturen, ett mer marmorerat kött som gör det mer saftigt och smakrikt, klargör Lars-Åke.

Många djur

Djurstocken är rejäl på Fröö Gård. Varje år kalvar 135 kor och totalt har man 300 nötdjur. På hösten säljs tjurkalvarna medan cirka 60 hondjur, både kor och kvigor, slaktas hos Bjursunds slakteri i Valdemarsvik.

– Hälften av de slaktade djuren säljer vi själva, i vår gårdsbutik och till bland annat restaurang Asken i Norrköping. Det finns omkring 200 kilo kött på en ko och vi säljer omkring fyra ton i gårdsbutiken varje år. Vanligt är bitar på cirka ett kilo men vissa stekar väger 2 ti8ll 2,5 kilo. I utbudet har vi även köttlådor, berättar Kristina.

Samarbeten

Fröö Gård samarbetar också med charkuteriföretaget Wadsten i Loftahammar som också har butik i Linköping.

– De köper djur av oss, slaktade och styckade. De gör även korv och röker kött åt oss och slakteriet i Valdemarsvik producerar hamburgare som vi säljer i butiken, förtäljer Kristina.

På tal om hamburgare så sålde Fröö Gård flera tusen förra året på fyra dagar. Lars-Åke berättar om hur det kunde ske.

– Vi var på Bråvallafestivalen och grillade hamburgare och de var väldigt populära. Det var 180 företag som ville vara med och sälja mat på festivalen och 60 blev uttagna, man skulle helst ha en lokal anknytning. Det var något extra utöver vår verksamhet men väldigt roligt och samtidigt krävdes mycket jobb. Målet är att vara med i år också. Vi skulle gärna göra fler liknande saker men frågan är om vi har ork och tid, redogör Lars-Åke Gustafsson.