• Lars Bergkvist från Miljönätverket tillsammans med vinnaren av årets miljöföretag, Erik Alfredsson från Alfredsson transport. Foto: Kajsa Nilsson

Lokala miljöhandlingar uppmärksammas

Smarta dataverktyg som mäter förarnas körning utifrån flera faktorer skapar ett mer miljövänligt åkeri. Alfredsson transport har tagit vara på fördelarna med att köra miljövänligt och tilldelades årets miljöpris av Norrköpings miljönätverk.

Erik Alfredsson är tredje generationen som driver företaget och känner sig hedrad över utmärkelsen. Alfredsson transport har arbetat med miljöfrågor i tio år och Erik Alfredsson berättar att det var mycket slit i början men att arbetet har medfört många fördelar.

– Det händer olyckor när man ska köra så mycket som möjligt på kort tid, säger han och minns tillbaka till tiden då han själv var chaufför. Med smarta verktyg kan han hålla koll på hur energieffektivt medarbetarna kör. Genom att mäta flera faktorer blir det ett rättvist system för alla, oavsett om de kör lastbil eller en mindre bil.

– Det blir som en tävling mellan de anställda och jag redovisar månatligen hur de ligger till. Man kan också utmana chaufförer i hela Europa som använder sig av systemet, berättar han och tillägger att stressnivån minskat i personalstyrkan. Under de senaste nio åren har företaget dessutom sparat 19 procent bränsle, tack vare det nya körsättet och bättre fordon.

LiU-projekt

Alfredsson transport arbetar vidare med miljöfrågor genom ett samarbete med Linköpings universitet där de tog fram en konceptbil med taket format likt en Boeing-vinge.

– Vi är supernöjda med bilen och håller på att bygga upp en till, fast större, säger han.

Årets gröna frö

Varje år utses årets miljöpristagare och årets gröna frö. Studenter från miljövetarprogrammet vid Linköpings universitet utser vinnarna och i år vann nystartade foodtrucken Trottoarbaren för sin miljömedvetna företagsprofil med vegetarisk och ekologisk mat och målet att få så lite svinn som möjligt.

– Vi var utan tvekan eniga i gruppen. Trottoarbaren är nytänkande, säger studenterna.

Avgående koordinator

Lars Bergkvist startade miljönätverket för 20 år sedan och har nu valt att lämna över stafettpinnen till nästa person, Ellen Friberg. Inom nätverket träffas 60 företag för att skapa kontakt och sprida information.

– Vi har frukostträffar ute på företagen där de får berätta om sitt miljöarbete. Miljöpriset har vi haft i 15 år och jag tycker att det är jättekul att studenterna är med, avslutar Lars Bergkvist.