• Fredrik Hillblom startade Köksdesign Norrköping för fem år sedan. Under 2017 firar de sitt femårsjubileum. Foto: Max Elofsson
  • Så här kan ett typiskt lantligt herrgårdskök se ut. Kors vid glasen vid skåpen och speglar indikerar den lantliga stilen. Foto: Max Elofsson
  • Ett mer stilrent och modernt kök. Foto: Max Elofsson

Ljusa färger hänger kvar

Kökstrender kommer och går, men på senare tid har den vita inredningen kommit för att stanna vad det verkar. Vi lät Fredrik Hillblom på Köksdesign Norrköping berätta om de mest populära köksluckorna och färgerna just nu.

Köksdesign Norrköping fokuserar främst på delrenoveringar, alltså inte byter ut hela köket, utan gör mest luckbyten. Men givetvis utför de renoveringar av hela kök också.

Trenden som är, och har hållit i sig ett tag nu är vitt eller i olika nyanser av vitt. Köksdesigns ägare Fredrik Hillblom säger att omkring 90 procent av allt de säljer går i vita toner.

– Lite ljusgrått, vaniljfärgat, äggvitt, det finns många toner av vitt och det är det absolut mest populära i nuläget, säger han.

Fördelar med laminat

Det är väldigt få som vill sticka ut och ha mer färgade köksluckor. Han berättar att deras kunder efterfrågar mycket vitt, grått och svart och då gäller det allt mellan tak och golv. Detta är troligtvis för att det är tidslöst och att det är lättare att färgsätta köket med andra detaljer som inte kostar lika mycket, till exempel gardiner eller vaser.

När det kommer till bänkskivor så säljs väldigt mycket i materialet laminat. Även många köksluckor går i samma material. Laminat är enormt tåliga mot repor och det är troligen anledningen till att det är så populärt.

– Det är många fördelar med laminat. Vi säljer mycket av det för att vi vet att det är bra, säger Fredrik Hillblom.

Måttanpassat

En annan anledning han nämner är att det inte skiftar färg så värst mycket.

Fredrik Hillblom har 14 års erfarenhet av att sälja kök. För fem år sedan startade han Köksdesign Norrköping och innan dess jobbade han som anställd på olika köksföretag i Norrköping.

På Köksdesign Norrköping så måttanpassas alltid allting, vilket gör det möjligt att få köket utformat precis som kunden vill ha det. De är återförsäljare av märket Creo Form där i princip allting är svensktillverkat.

Högblankt är också en form av design som har blivit allt mer populär. Det beskriver Fredrik som snyggt och enkelt att hålla rent.

– Det är faktiskt många som tror tvärtom, att det är svårt men det är det inte, säger Fredrik Hillblom.

Herrgårdsstil

Något annat som han har märkt av är att många väljer en stil som han kallar för lantlig herrgårdsstil. Det kan beskrivas att luckorna är mer vitrinskåpsaktiga och har ett kryss vid glaset eller spegeln. Det är ett alternativ till det populära stilrena vita stilen.