Livfullt friluftsmuseum öppnar upp

Vid Åbackarna ligger Sveriges enda färgerimuseum. Det berättar om hur det var att leva som färgarfamilj under mitten av 1800-talet. I sommar utlovar Färgargårdens friluftsmuseum en rad olika aktiviteter.

Färgargårdens friluftsmuseum, som är en del av Norrköpings Stadsmuseum, öppnar upp för säsongen den 26 juni och utlovar en sommar fylld av spännande aktiviteter. Friluftsmuseum visar med en befolkad miljö hur en färgare bodde och arbetade i mitten av 1800-talet.

– I sommar fylls gården av liv med dramatiserade visningar, guidningar och spännande hantverk och aktiviteter, säger Anders Lindkvist, museipedagog, Färgargårdens friluftsmuseum.

Varje vecka öppnas färgeriet upp vid två tillfällen för att låta besökare prova på att färga. Utöver det kommer museet att hålla i aktiviteter med särskilt tema, exempelvis smide, rödfärgskokning, ryssoljebränning och skofettillverkning.

Dagliga aktiviteter i form av historiska lekar, täljning och bakning kommer att arrangeras och en dag i veckan serveras det historisk lunch.

I slutet av juli samlas en skara färgentusiaster och textilhistoriker för att prova på att leva som på 1800-talet.