• Livekarusellen är snart igång igen. På lördag är det dags för startskottet Katapulten på Dynamo. Foto: Samuel Claesson

Livekarusell för musikskapandet

På lördag drar årets upplaga av Livekarusellen igång. Avspark sker med Katapulten på Dynamo där samtliga anmälda akter spelar tillsammans under eftermiddagen och kvällen.

Hela 50 akter från hela Östergötland har anmält sig.

– Det blir en slags festival på lördag där musikerna kan lära känna varandra och lära känna scenen. Katapulten blir en av de fyra spelningar som varje akt får, säger Patrik Hyberts, samordnare för Livekarusellen i Östergötland.

Poängsamling

Varje band och artist kommer att ingå i varsin pool med sammanlagt fem akter vardera. Poolerna har fyra spelningar på sig att samla poäng för att gå vidare till final.

– Visst, det är en tävling men för oss är det viktigaste att musikerna ska utvecklas. Det är spännande att följa banden från Katapulten och hela vägen igenom. Man ser hur de blir bättre både spelteknisk och uttrycket på scen. Men man ser också hur deras självförtroende växer, säger Patrik Hyberts.

Veteran i sitt sammanhang

I drygt 30 år har Livekarusellen varit igång, eller som det tidigare hette; Rockkarusellen. Många är de musiker som stått på någon av Östergötlands fritidsgårdar eller musikscener under tävlingens gång. Och många är de som diggat från golvet, hejat och röstat. För även om det finns en jury så får publiken göra sitt. 

– Juryn ger feedback till alla akter men likaså gör publiken. Dessutom får även publiken lägga sin röst så det gäller att ta sig an publiken, påpekar Patik Hyberts.

Ut på turné

Varje pool innehåller akter från hela Östergötland som tillsammans spelar ihop på de olika spelställena.

– Man kan väl säga att poolerna turnerar tillsammans. Det är ett sätt för musikerna att lära känna varandra, ge varandra råd och utvecklas ihop, säger han. Musiken sprids över länet innan den stora finalen på kulturhuset Skylten i Linköping.