• Anna Samuelsson och Victoria Manfred bakom Lingonkollektivet upplyser om mens. Foto: Tina Andersson
  • Mathias Lind, Thor khodayari, Merry Massoud, Elian Thaljeh, Omar Makram, Hadeel Ali Said, Abdifatah Aden har tillsammans skapat utställningen Se mig i ögonen. Foto: Bred blick
  • Mattias Lind och Thor Khodayari låter nyanlända berätta sin historia i utställningen Se mig i ögonen. Foto: Tina Andersson
  • Fem framgångsrika projekt sparkades ut från LiU Impact Factory och ut i verkligheten i förra veckan. Foto: Tina Andersson

LiU-studenter vill förbättra samhället

I höstas tog tio studenter vid LiU chansen att förverkliga sina ide´er inom social innovation tillsammans med LiU Impact Factory. Nu ger de sig ut i verkligheten för att bidra till ett bättre samhälle.

– De flesta sociala innovationerna kommer ur en hjärtefråga och en vilja att förändra. Universitetet ser som ett av sina främsta uppdrag att förbättra samhället och här finns ett starkt driv att göra det, säger Peter Gahnström, som är en av innovationsrådgivarna på LiU Impact Factory.

De tio studenterna är först ut i satsningen. Sedan i höstas har de arbetat med sina idéer tillsammans med Liu Impact Factory där de guidats fram till en hållbar affärsidé inom socialt företagande. Ett av teamen som deltagit i projektet är Mattias Lind och Thor Khodayari, som står bakom idén Bred blick. Tillsammans med nya svenskar har de skapat utställningen "Se mig i Ögonen", som visas på Norrköpings Stadsmuseum och där nyanländas egna berättelser får komma fram.

– Det som rapporteras i media skapar inga beröringspunkter med mottagaren. För att kunna integrera nyanlända i samhället är det otroligt viktigt att människors egna berättelser får komma fram. Det hände något när vi lät huvudpersonerna i vårt projekt själva berätta. Jag tror att många kommer att få se något som de tidigare inte har sett i utställningen, säger Mattias Lind.

Under sitt arbete har de pratat med Norrköpings lokala nyhetsredaktioner och tillsammans med LiU Impact Factory tagit fram en plan för hur redaktionerna ska kunna arbeta medvetet med de här frågorna.

– Det handlar om att ta fram schyssta metoder för att synliggöra alla i samhället, oavsett bakgrund, exempelvis genom att ha en arabisktalande tolk, säger Thor Khodayari.

Social innovation är fortfarande ganska nytt i Sverige, där teknisk innovation traditionellt sett har ett övertag. Men pilotsatsningen vid LiU visade sig bli över förväntan, tre aktiebolag och två föreningar har fått luft under vingarna, redo att fortsätta sitt entreprenörskap på egen hand. Redan nu är anmälan till en andra omgång öppen.

– De här teamen och deras innovationer har en synbar påverkan på samhällsutvecklingen. Nästa omgång, som startar i september, kommer vi att ta in dubbelt så många studenter, säger Peter Gahnström.

Bland teamen finns också Anna Samuelsson och Victoria Manfred, som sätter mens i fokus med Lingonkollektivet. Kollektivet har funnits sedan ett år tillbaka, men som studenter vid Kultur, Samhälle och Mediagestaltning i Norrköping har de kunnat utveckla sin satsning.

– Vi jobbar brett med jämställdhet och rätten till sin egen kropp oavsett vem man är, men här har vi valt att fokusera på mens, säger Viktoria Manfred.

Duon föreläser för sjunde- och åttondeklassare om mens. Syftet är att ta fram ett undervisningsmaterial som både lärare och elever ska kunna dra nytta av. Planen är att projektet ska leva vidare i två och ett halvt år.

– Vi märker att det finns en stor okunskap om mens. En del kanske inte ens har mens, tjejer behöver prata om det ur ett rent praktiskt och känslomässigt perspektiv, medan killarna vill ha fakta, vad är till exempel pms och vad händer då?, säger Anna Samuelsson.

 

Alla projekt

Bred Blick a¨r teamet som tillsammans med nya svenskar ho¨jer blicken och bera¨ttar engagerande historier fo¨r alla, av alla.

Edvira har redan hja¨lpt tusentals la¨rare komma iga°ng med programmering. Nu ger de la¨rare och kommuner verktyg fo¨r att sja¨lva utveckla eleverna vidare.

Lingonkollektivet sa¨tter mens i centrum fo¨r skolans samtal om ja¨msta¨lldhet och ra¨tten till sin egen kropp, oavsett om du a¨r hen, hon eller han.

SIOS utvecklar framtidens autonoma va¨xthus som bidrar till minskat mats- vinn, o¨kad lokal produktion och ett snyggare IoT-baserat hem.

Worldish vill bryta spra°kbarria¨rer och skapar da¨rfo¨r na¨sta generations o¨ver- sa¨ttningslo¨sning fo¨r akutsjukva°rden.