• Lyftande tvillingbröderna Billy och Dennis Petersson brukar normalt inte bära runt på sin förman Kimmo Strang, men vad gör man inte för en bra bild? Foto: Julia Kimell
  • Dennis och Billy Petersson med delar av företagets bärande krafter Kimmo Strang, Emil Niittynen och Andreas Sjöqvist. Foto: Julia Kimell

Lika som bär - Landets fyndigaste företagsnamn

Det tvillingägda företaget Lika som bär har blivit framröstade som årets fyndigaste företagsnamn i Språktidningens tävling. Dubbel betydelse och dubbelt upp av bröderna Petersson. Dennis och Billy vet var skåpet ska stå.

De skojfriska Norrköpingstvillingarna brinner för sitt IFK och för att tryggt och säkert flytta kundernas möbler från ett ställe till ett annat.

Bröderna hyllar sin förman Kimmo Strang om och om igen. Förutom på en punkt.

– Det tog sju månader innan han förstod det fyndiga i företagsnamnet, skrattar de. Men när han kom på det blev han fast anställd.

Utöver Billy och Dennis Pettersson och Kimmo Strang ingår även Andreas Sjöqvist och Emil Niittynen i teamet.

– Emil bär alla fina lätta saker och så har vi några tjejer som städar, tillägger de.

Att ha vunnit namntävlingen ser de förstås som ett lyft för företaget.

– Det finns över en miljon företag i Sverige. Att bli utsedd till bästa namnet är förstås jättestort.

Bra träning

Det tunga arbetet ersätter gym, är de eniga om. Man vänjer sig vid det tunga tempot, och det är kul att träffa allt folk. Och just eftersom så många kunder fasar för den ofta tunga och tråkiga flytten, känner de sig extra uppskattade. Men varför just flyttfirma?

– Vår favoritmat hemma hos mamma när hon levde, det var stuvade makaroner och falukorv. Det är därför vi är så bra på att stuva, säger duon. Ja, det är en sann konst att få in så mycket så möjligt i en lastbil utan stora luftutrymmen. Särskilt när det vankas långflyttningar. Lika som bär har fört flyttlass både upp till Umeå och ner till Tyskland.

Andreas är starkast, kommer det fram, men det tyngsta de någonsin lyft?

– Det måste vara Kimmos lön varje månad, säger de finurligt. Nej, men troligtvis flyglar och kassaskåp. Det har hunnit bli några sådana genom åren.

Lustiga slogans

När företaget inte flyttar eller sköter trädgårds- och snöskottningsavdelningen åker de runt i Sverige och inviger butiker. Som ytterligare sidouppdrag skapar de roliga slogans åt företag. Till en bilverkstad i Landeryd: ”Lite snack - mycket verkstad”, och till en lösgodisbutik: ”Till och med polisen åker dit för några hekton”.

– Vi har ett bra gäng med bra samarbete. Det är roligt att gå till jobbet!