• Maria Santoro och Samoil Baravdish är redo att ta emot kunder. Foto: Max Elofsson
  • Maria Santoro jobbar främst som kokerska på Bistro Unique. Foto: Max Elofsson

Libanesiskt och italienskt i Spiralen

Sedan tre år tillbaka ligger Bistro Unique i den nya gallerian Spiralen på Drottninggatan i Norrköping. Ägaren Samoil Baravdish kände att det var dags att inte bara erbjuda fika utan satsar nu på mat från framför allt Italien och Libanon.

I centrala Norrköping ligger tegelhuset Spiralen. Där inne ligger även Bistro Unique som sedan januari ägs av Samoil Baravdish. Han har en lång erfarenhet av att jobba inom restaurangbranschen. Han har sedan innan en annan restaurang i samma byggnad, Café Cupolen. Innan dess har han jobbat på andra lunchrestauranger och pizzerior och hur han kommit på att ta över Bistro Unique, var en ren tillfällighet. Han såg att stället hade potential och valde att börja med försäljning av mat i stället.

Färsk pasta

Nu gör de en satsning för att inte längre bara erbjuda kaffe och fikabröd. Libanesisk och italiensk mat kommer i huvudsak att vara deras inriktning och Samoil Baravdish tror på förändringen.

– Jag vill att vi ska kunna erbjuda mat också och inte bara fika. Den här omprofileringen tror jag på, säger han.

En av de anställda är Maria Santoro som är kokerska ifrån just Italien. Hon kommer att tillaga färsk pasta som ingår i flera av rätterna.

Gott kaffe

Trots den nya inriktningen med maten så kommer möjligheten att fika på Bistro Unique att finnas kvar. Det sydamerikanska kaffet som de serverar säger han har blivit uppskattat av många besökare.

– Den mörka rostningen ger en mustig och kraftig karaktär med friska toner av bergamott, säger Samoil Baravdish.